Annons

Ännu en tragedi för Bagdad

Opinion Det ryker svart i ett förstörelsens månlandskap.
Opinion • Publicerad 3 juli 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det ryker svart i ett förstörelsens månlandskap. Det ser ut som krig, men är en vanlig dag i Bagdad. I stadelen Karradah exploderade en sprängladdning sent på lördagen och dödade 125 personer. På grund av Ramadan var många ute och handlade för att fira slutet på dagens fasta. Det exploderade ytterligare en bomb i ett annat område och dödade fem personer. Även för våldsdrabbade Bagdad är det det värsta terrordådet det här året.

Karradah är övervägande shiitiskt. Attacken på det området visar än en gång på att IS främsta målgrupp inte är Europa eller västlandet, utan shiamuslimer och muslimer som inte beter sig i enlighet med ISIS hårdföra och smalt salafistiska tolkning av islam.

Annons

En förmodad koppling finns mellan detta och återtagandet av Falluja av irakiska styrkor. Teorin är att IS på detta sätt vill visa sin förmåga att skapa terror genom mord på civila, även om de slickar sina sår militärt just nu.

Det är svårt att föreställa sig verkligheten i Bagdad. De terrordåd som vi blir förtvivlade över när de drabbar Europa händer där hela tiden.

Nyckeln till att besegra IS är att förstå hur de tänker. För att förstå det måste världssamfundet börja bry sig om vad som händer i Irak.

Bilder cirkulerar på saknade, som anhöriga varken lyckats hitta på sjukhus eller bårhus. Många av de döda var barn. Så skördar terrorn offer inte bara i denna generationen, utan även i nästa.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons