Annons

Ställ krav på maten – livsviktigt för framtidens klimat

Vad vi väljer att lägga på vår tallrik spelar en avgörande roll om vi ska klara av våra globala mål för klimatet och den biologiska mångfalden till år 2030. Forskning visar att vi måste börja leva och äta inom ramen för en planet om vi ska uppfylla de globala målen för klimat och biologisk mångfald.
Maten och klimatet • Publicerad idag 00:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Artikelförfattarna manar oss till att vara noga med vad vi lägger på tallriken och bland annat tänka på att äta mindre, men bättre, kött.
Artikelförfattarna manar oss till att vara noga med vad vi lägger på tallriken och bland annat tänka på att äta mindre, men bättre, kött.Foto: Paul Madej

Men vi är inte på väg i rätt riktning varken hur vi producerar eller konsumerar mat. Måltidssektorn har ett ansvar att bidra till den hållbara matrevolution som har framför oss. Det går utmärkt att servera mat som är hållbar, nyttig och mycket god.

Det är dags att göra klimat och biologisk mångfald till en prioritet inom livsmedelssektorn, för att säkerställa att vi har tillräckligt med mat för att mätta den växande befolkningen, samtidigt som vi skyddar våra ekosystem.

Annons

Företag, universitet, organisationer och kommuner - alla ni som beställer mat, ställ krav på den mat ni köper in till er verksamhet! Restauranger, skolkök, matkassar, receptsajter och eventaktörer, ni spelar en viktig roll i vår matkonsumtion och kan göra skillnad genom att anamma initiativ som WWFs One Planet Plate eller liknande initiativ.

Ett stabilt klimat och hållbara ekosystem är grunden för vårt liv på jorden. Naturen ger oss rent vatten att dricka, luft att andas och mat att äta. Mat står för en fjärdedel av en individs klimatutsläpp och jordbruket är den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mångfald. Monokulturer, användning av bekämpningsmedel och värdefull mark med stor mångfald som tagits i anspråk för odling eller fått växa igen har lett till minskad biologisk mångfald.

Detta får negativa konsekvenser, som exempelvis förorenat vatten och färre pollinatörer. Vi använder måltidskonceptet ”One Planet Plate”, ett vetenskapligt förankrat verktyg för måltider som kan bidra till omställningen att bekämpa klimatförändringar och samtidigt bevara biologisk mångfald. Verktyget ger en klimatbudget för hur mycket klimatutsläpp en måltid får ge upphov till, max 0,5 kilo koldioxidekvivalenter, och är i linje med det globala klimatmålet om max 1,5 graders uppvärmning. Varje måltid säkrar samtidigt att ingredienserna är bra val för naturen och den biologiska mångfalden.

För att klara omställningen behöver vi konsumera mindre men bättre kött och fokusera mer på gröna proteiner. Vi uppmanar alla restauranger och måltidsleverantörer att ställa tydliga inköpskrav på kött och fisk - och servera val som är bra för den biologiska mångfalden. Med ökad andel vegetariska rätter minskar utsläppen av växthusgaser och skyddar värdefulla ekosystem från skövling och överexploatering, och gör gott för den biologiska mångfalden.

Det är dags för fler att ta ansvar för att skapa en bättre framtid för vår ekonomi, samhälle och planet. Verktygen finns. Börja nu!

Gustaf Lind

Generalsekreterare, WWF

Kristina Von Oelreich

Hållbarhetschef KTH

Malin Benson

Annons

Verksamhetschef Food & Beverage Coor Sverige

Madeleine Fall

HR & hållbarhet, Nordrest

Mathias Winberg

Tf vd Gunnebo Slott och Trädgårdar

Dan Haneklint

Vd-och grundare Agendarum/Proviant

Emma Samuelsson

Vd Syster o Bror

Olga Grönvall Lund

Annons

Generalsekreterare Reformaten

Sara Seing

Kostchef Södertälje kommun och verksamhetschef MatLust Utvecklingsnod

Mikaela Rosander

Verksamhetsledare, Stiftelsen Ekocentrum

Christina Bernérus

Klimat-och hållbarhetssamordnare, Svenska Kyrkan Göteborgs stift

Anna-Mari Spaniol

Verksamhetsledare Hallands Matgille

Lova Brodin

Annons

Vd Miljömatematik

Elisabeth Broberg

Restaurangansvarig Åkulla Outdoor Resort

Helena Thelander

Verksamhetsledare Hållbar Utveckling Skåne

Catarina Arvidsson

Vd-och ägare Steninge Kuststation

Conny Bengtsson

Vd Fågelängens catering

Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson

Annons

Grundare Ecoviva matkasse

”För att klara omställningen behöver vi konsumera mindre men bättre kött och fokusera mer på gröna proteiner.”
Annons
Annons
Annons
Annons