Annons

Varför dölja kön bakom ”hen”?

Inte har jag problem med pronomenet ”Hen”. Men när det används som i Kb/NSk:s reportage om våld mot lärare på Kristianstads skolor, där det inte ska pekas ut kön på förövarna (stigmatiserande?), blir jag tveksam.
Våld mot lärare • Publicerad 8 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över skolbarnens grova språk.
Skribenten funderar över skolbarnens grova språk.Foto: Jonas Börjesson

Vi skall alltså förstå att 49 kränkningar, hot och grova invektiv mot lärare - på förskolor - utförs av såväl pojk- som flickebarn. En förskoleflicka på 5-6 år som vrålar ”sug kuk”, ”jag ska knulla din mamma” och ”djävla hora” är sannolikt lika avlägset som en resa till paradiset.

Vad vill reportaget berätta? Lärarnas maktlöshet, rektorernas tveksamhet hur agera, sociala myndigheters brist på konstruktivt tänkande? Mer än troligt är den monumentala frånvaron av föräldraansvar och delaktighet i sina barns skolgång en av orsakerna till detta groteska beteende, men hur kan vi förändra något vi på om vi inte ens vågar identifiera ”gärningshennen”.

Annons

Jörgen Andersson

Svar direkt:

Poängen med reportaget var att berätta om en skolmiljö där många, elever och lärare, dagligen befinner sig. Och ja, det är en rimlig slutsats att kränkningar i skolan görs av både flickor och pojkar. Anledningen till att ”hen” används i just det här reportaget är att anmälningarna är maskade så att vi kan inte avgöra om det är en flicka eller pojke.

Jörgen Svensson

Chefredaktör

”Vad vill reportaget berätta? Lärarnas maktlöshet, rektorernas tveksamhet hur agera, sociala myndigheters brist på konstruktivt tänkande?”
Annons
Annons
Annons
Annons