Annons

Är det tosigt att önska sig amerikanska vapenlagar i Sverige?

Våldsutvecklingen i Sverige ger i varje fall i min skalle upphov till tankar som möjligen framstår en smula ogenomtänkta. Kanske rent av som rätt vilda. Men jag erkänner, de finns i huvudet.
Krönika • Publicerad 19 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Förra onsdagens dåd i Skärholmen, Stockholm, där en en 39-årig pappa sköts till döds inför ögonen på sin tolvårige påg, lämnar ingen ro. Att en vanlig man med civilkurage ska behöva dö för att han konfronterat ett gäng tonåringar, är bortom all föreställning. Så därför nu till vilka tankar som gror hos mig.

Tänk om vi haft samma vapenlagar som i USA. Då hade inte bara de kriminella varit beväpnade, vanligt laglydigt folk hade också kunnat bära vapen. Skulle jämnat ut styrkeförhållandena betydligt om man i självförsvarssyfte fick gå runt med en, låt säga, 44 Magnum revolver.

Annons

Kalla gärna mitt resonemang om att låta ostraffade människor beväpna sig, efter genomgången vapenutbildning, för tosigt. Men hur tosigt är inte det omvända? Att beväpnade tonåringar utan minsta impulskontroll ska styra hela samhällen. Ska vi i fortsättningen böja oss och titta bort av rädsla för att bli skjutna eller gruppmisshandlade till döds? Är det verkligen ett sådant Sverige vi förtjänar? Det tycker inte jag.

Funderar också på allt som nu sägs om att få stopp på den kriminella spiralen. Det måste satsas mer förebyggande, sägs från flera håll. Förstår orden men undrar vad som menas i ett land med världens mest utbyggda samhällssektor. Sverige har förmåner som dagis, fritids och skolis för alla. Den som vill har tillgång till utbildning som kan finansieras med statliga studielån.

Alla har rätt att få lära sig svenska och ingen behöver svälta, den som inget har kan gå till socialen och få pengar till livets nödtorft. Den som blir sjuk går till doktorn utan att behöva bli ruinerad. Så vad ska samhället ytterligare göra i förebyggande syfte för att stoppa kriminaliteten? Vad vet jag, möjligen och som exempel, en variant av det som görs i Italien, där samhället omhändertar barn till maffiakriminella för att kunna stoppa förbrytararvet.

Andra säger ”det måste skapas fler jobb”. Jamen, vad då för jobb? Sverige är sedan årtionden ett land där allt handlar om att rationalisera, färre ska göra mer och arbetsuppgifter försvinner. Samtidigt som AI inom få år beräknas ha gjort rent hus med hela yrkesgrupper.

Så vad är det för jobb som ska skapas, av vem och för vilka? Fler enkla jobb, heter det i bland. Hur går de ihop med en kultur som föraktar så kallade enklare jobb. Städ, tvätt, renhållning, jobb på restaurang och hemtjänst, betraktas numera på sin höjd som sommarjobb och inga riktiga yrken, som kräver kunnande och handlag.

Skulle tro att Sverige är ett av mycket få platser i världen, där man exempelvis kan råka ut för att bli serverad av någon i en bar, som inte ens vet hur man öppnar en flaska vin med en korkskruv. Håller faktiskt med våra politiker längs hela färgskalan och stämmer upp i kören som säger: Här finns utmaningar. Fast amerikanska vapenlagar är kanske inte så dumt i alla fall. Blir snart cowboystövlar också, fast det skyller jag på tv-serien ”Yellowstone” och Beyoncés countryskiva ”Cowboy Carter”.

Nä, nu laddar jag om med något trevligare, nämligen ”Rostiga roadtrips” i SVT.

Ett härligt litet program av de sympatiska knasbollarna Anders Ankan Johansson och Valle Westesson. Programidén går ut på att köpa en bil för max 10 000 kronor i Sverige och köra den till platsen där den en gång tillverkades. På vägen dit görs avstickare till sevärdheter man inte trodde fanns. Lysande i sin enkla knäpphet, ackompanjerat av ett passande oljeläckage från växellådan.

”Skulle tro att Sverige är ett av mycket få platser i världen, där man kan bli serverad av någon i en bar som inte ens vet hur man öppnar en flaska vin med korkskruv.”
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons