Annons

Journalistduon övertygar med spännande Malmödeckare

Det blir imponerande bra när Lena Sundström och Jens Mikkelsen, som så många journalister före dem, ger sig in i deckargenren. ”Friheten” är en av årets bästa deckardebuter, konstaterar recensenten Kerstin Bergman.
Recension • Publicerad lördag 16:00
Detta är en recension i Norra Skåne. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Fristaden

Författare: Lena Sundström och Jens Mikkelsen

Förlag: Norstedts

De prisbelönta journalisterna Lena Sundström och Jens Mikkelsen debuterar som spänningsförfattare med ”Fristaden”.
De prisbelönta journalisterna Lena Sundström och Jens Mikkelsen debuterar som spänningsförfattare med ”Fristaden”.Foto: Elvira Glänte

Inom den svenska deckartraditionen är andelen författare med journalistbakgrund hög. Från Maj Sjöwall och Per Wahlöö, via Liza Marklund och Stieg Larsson, till senare exempel som Pernilla Ericson, Olle Lönnaeus och Ninni Schulman – för att bara nämna några. Det hänger naturligtvis ihop med att deckaren sedan 1960-talet varit den litterära genre framför andra där man diskuterar vad som sker i det samtida svenska samhället.

Senast att ge sig in i genren är den nu debuterande duon Lena Sundström och Jens Mikkelsen, två grävande journalister med tunga meritlistor. Man kan misstänka att författarna hämtat en del från sig själva när de skapat huvudpersonerna i ”Fristaden”, utrikeskorrespondenten Anne och Sydsvenskanjournalisten Sven.

”Det som framför allt gör att ”Fristaden” sticker ut i dagens enorma deckarproduktion är att författarna lyckats ovanligt väl med konstruktionen av huvudpersonernas komplicerade relation, personligheter och bakgrundshistoria.”
Annons

Bokens journalister var ett par i ungdomen men har inte setts på många år. De springer på varandra i stadsdelen Kirseberg i Malmö, där hon nu köpt ett renoveringsobjekt och han bor sedan länge med sin familj. När en känd Malmöpolitiker försvinner och så småningom hittas död börjar både Anne och Sven intressera sig för fallet. Samtidigt får vi som läsare också följa två papperslösa unga pojkar, Ali och Hamid, som snart blir misstänkta för mordet.

”Fristaden” är välskriven och för tankarna till så väl Stieg Larssons Millenniumtrilogi som till Olle Lönnaeus Malmödeckare. Malmö porträtteras kärleksfullt och initierat med mångfald och avstånd, så väl klassmässiga som kulturella. Intrigen är spännande och huvudsakligen trovärdig, även om några av de storkonspiratoriska deckarklichéer som används i upplösning och motiv drar åt det mer extrema. Boken hade vunnit på att man tonat ner detta något.

Det som framför allt gör att ”Fristaden” sticker ut i dagens enorma deckarproduktion är att författarna lyckats ovanligt väl med konstruktionen av huvudpersonernas komplicerade relation, personligheter och bakgrundshistoria. Anne och Sven är en deckarduo som är komplex och kontrastrik på ett övertygande och känslomässigt engagerande sätt och som man gärna vill följa vidare framöver. Det lyfter boken över mängden och gör den till den bästa deckardebut jag läst hittills i år.

”Fristaden” av Lena Sundström och Jens Mikkelsen
”Fristaden” av Lena Sundström och Jens Mikkelsen
Fakta

Lena Sundström och Jens Mikkelsen

Lena Sundström är journalist och författare, idag anställd på SVT. Hennes reportagebok om danskarna, ”Världens lyckligaste folk” (2009), belönades med både Guldspaden och Publicistklubbens stora pris. Jens Mikkelsen är journalist på ”Sydsvenskan” och vann 2008 Stora Journalistpriset för avslöjandet av HSB:s märkliga affärer i Skåne. Även han har tilldelats så väl Guldspaden som Publicistklubbens stora pris.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons