Annons

Sofia Nerbrand: Alla läkare måste kunna vidröra sina patienter

Fysiska undersökningar är grundläggande för all vårdpersonal. Religiösa eller andra antivetenskapliga uppfattningar måste vara underordnade.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 april 2024 • Uppdaterad 24 april 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Jämlikhet. Manliga läkare måste kunna undersöka kvinnor – och tvärtom.
Jämlikhet. Manliga läkare måste kunna undersöka kvinnor – och tvärtom.Foto: isabell Höjman/TT

Somliga medicinstudenter önskar inte vara med vid aborter. Eller närvara vid undervisning om preventivmedel eller vacciner. Andra kräver att inte behöva ta på patienter av motsatt kön – ens för att undersöka deras besvär. Några vill ha heltäckta ärmar, trots att hygienreglerna stipulerar kortärmat.

Ofta framkommer inte studenternas religiösa – eller knasiga antivaxxerinställning – förrän flera terminer in på läkarprogrammet när de bland annat pluggar obstetrik och gynekologi.

”Tillåt inga anpassningar utifrån studenters egna övertygelser.”
Annons

Man tar sig för pannan. Varför väljer man att försöka bli läkare om man har övertygelser som strider mot svensk lagstiftning och medicinsk praxis? I Sverige finns inga undantag för samvetsfrihet för vare sig yrkesverksamma läkare eller sjuksköterskor. Och så bör det förbli.

Fyra läkare och en docent i medicinsk etik har i en debattartikel lyft fram behovet av att ta fram nationella riktlinjer för vad som ska krävas för att bli godkänd i ett antal obligatoriska moment (Läkartidningen 9-10/2024). Deras budskap är glasklart: Tillåt inga anpassningar utifrån studenters egna övertygelser.

För är det rimligt att göra individuella undantag för allehanda idéer och åsikter? Det kräver extra resurser, men framför allt handlar det om likvärdighet, likabehandling och lagstiftning. Plus att det finns naturvetenskapliga fakta att förhålla sig till, såsom att vacciner har enorma fördelar som vida överskuggar riskerna för biverkningar.

Som privatpersoner kan vi ha olika åsikter och värderingar, men vi kan inte bli aktivister på jobbet. För hur skulle det se ut om handläggare struntade i rådande regler när de fattar myndighetsbeslut? Eller om bokstavstroende lärare bara undervisar om Adam och Eva och inte om evolutionsläran?

Detsamma gäller vårdpersonal. Av hygienskäl får man inte ha långa konstgjorda naglar och man måste vara noggrann med att tvätta händerna. Det handlar om att sätta patientens väl och ve i första rummet.

I Sverige är män och kvinnor jämlikar och manliga läkare måste kunna vidröra sina patienter under en medicinsk undersökning, på samma sätt som kvinnliga läkare måste kunna ta på så känsliga områden som manliga könsorgan.

Enligt svensk lag råder också aborträtt och såväl kvinnor som män ska få bra rådgivning om preventivmedel. Blivande läkare kan inte få hoppa över dessa moment. Vare sig under utbildningen, eller som yrkesverksamma.

Det ska inte gå att välja bort delar av professionen. Klarar man inte av detta får man välja ett annat yrke. Därför var det också för väl att de ansvariga för landets läkarutbildningar häromdagen slog fast att ingen får stå över obligatoriska inslag. Samt att detta framöver ska framgå ännu tydligare i informationsbreven efter antagningen.

Annons
Annons
Annons
Annons