Annons

Läkarnas kritik mot datasystem visar på bristande tillit

Ska det komma ett datasystem nästa år som förenklar för läkare och patienter i vården? Luttrade läkare tillåter sig att tvivla och luftar i stället sin oro.
Ledare • Publicerad 30 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Havererat journalsystem skapar frustration och ineffektivitet för både vårdpersonal och patienter. .
Havererat journalsystem skapar frustration och ineffektivitet för både vårdpersonal och patienter. .

Nytt journalsystem är på gång, men Läkarförbundet i Skåne är oroat. Det låter som något man har hört förut. Frågan är om det någonsin kommer att införas ett enkelt och lätthanterligt journalsystem i den skånska vården. Eller för all del i vården i alla svenska regioner. Det finns anledning att misströsta.

Många är de patienter som vid kontakt vid vården blir förvånade när läkaren suckande försöker ta sig in i alla system som krävs för att se patientens läkemedel och tidigare besök hos vården. Har dessa besök dessutom varit i en annan region är det ännu svårare – då är det nästan enklast om patienten själv loggar in och läser högt för läkaren. Som bekant är inte alla äldre patienter kapabla till nära bekantskap med datavetenskapen. Det är uppenbarligen inte Region Skåne heller.

Annons

I åratal har det talats om nya journalsystem och andra datasystem som ska göra vårdbesöken så mycket enklare, men ingen har lyckats hitta den gordiska knuten som ska lösa allt.

Hur många miljoner som har slösats på att ta fram nya system som aldrig har blivit verklighet vill ingen skattebetalare fundera på. Regionen är i händerna på dyra datakonsulter som lovar guld och gröna skogar och som tar fram system som inte går att använda i praktiken. Nu är det dags igen. Ett nytt journalsystem, kallat SDV, ska införas skarpt i mars nästa år och arbete pågår för att hitta problem och defekter i systemet. Det är måhända svårt när det inte använts i verkligheten ännu, men Läkarförbundet i Skåne luftar sin oro redan nu och har dessutom gjort det en gång tidigare.

Läkarförbundet ber för andra gången att en extern konsult ska granska systemet. Man kan fundera över nödvändigheten i det när systemet verkar långt ifrån färdigt, men det signalerar en oro som antagligen är berättigad. Det är inte första gången regionen inför nya system som inte fungerar så bra när det verkligen gäller. När Läkarförbundet i Skåne fått höra om stora brister vill de förstås få svar från projektledningen, men verkar bara bli bortviftade.

De brister som Läkarförbundet i Skåne har identifierat måste tas på allvar, även om systemet inte är färdigt ännu. Det är i detta stadium som rättelser måste göras och man får utgå från att projektledningen är lyhörd inför dem som ska använda systemet. SDV ska låsas om några veckor och därefter ska det göras omfattande tester.

Ordföranden i styrgruppen för SDV, Harald Roos, verkar inte orolig när han intervjuas angående Läkarförbundets farhågor. Med tio månaders tester innan SDV ska sjösättas borde han kunna sova gott om nätterna. Men oron och kritiken från Läkarförbundet i Skåne visar på en bristande tillit till nya datasystem, något som sitter i ryggmärgen hos läkarkåren efter åratal av arbete med ofullkomliga journalsystem.

Det är inte alls konstigt att man hyser tvivel när det trots vackra ord och yviga löften aldrig blir särskilt mycket bättre. Att behöva lägga en stor del av arbetsdagen på att bråka med krångliga system kan göra vem som helst irriterad, inte minst eftersom man har ansvaret för patienten som sitter framför en och som tror att läkaren har all kunskap om ens vårdhistorik och vilka läkemedel man tar. Teståret måste tas på stort allvar, för läkarnas, patienternas och skattebetalarnas skull. Det måste vara nog med krångel nu.

Katarina Erlingson
Annons
Annons
Annons
Annons