Annons

Medeltidsfasoner ska inte ha skattemiljoner

Religion är en privatsak – låt de troende bekosta sina kyrkor, moskéer och sekter ur egen ficka.
Ledare • Publicerad 19 juli 2022
Detta är en ledare i Norra Skåne. Norra Skånes politiska hållning är grön och liberal.
Staten delar ut omkring 100 miljoner till olika trossamfund. Den senaste tiden har flera av dem varit i blåsväder.
Staten delar ut omkring 100 miljoner till olika trossamfund. Den senaste tiden har flera av dem varit i blåsväder.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kan man bota homosexualitet?

Javisst, åtminstone om man får tro några av de religiösa ledare som Dagens Nyheter – med dold identitet – har varit kontakt med i sitt gräv om religiösa samfund, både kristna och muslimska, som ägnar sig åt så kallad omvändelse av homosexuella.

Annons

I DN säger en imam till DN-journalisten, som alltså utger sig för att vara en homosexuell man som vill bli omvänd, att ”Fortsätter du följa den här vägen kan man börja utnyttja små barn också”.

Reportern frågar: Så det finns en risk att homosexuella som lever ut, börjar göra värre saker? ”Absolut. Man blir kriminell. Man lever ett dåligt liv. Man ser det på deras ansikten. De har en kamp inom sig. Satan kommer inte och säger att du omedelbart ska bli homosexuell, utnyttja barn och ha sex med djur. Det sker steg för steg.” (DN den 4 juli).

Som lök på laxen har denna församling varit mottagare av skattemedel enligt DN. De senaste fem åren har moskén fått statliga bidrag på över en halv miljon kronor för att ”bidra till att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar”.

Detta är dessutom inte första gången i närtid som religiösa ledare hamnar i blåsväder.

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att 15 av 26 granskade shiamuslimska föreningar i Sverige går med på att viga kvinnor till så kallade njutningsäktenskap – ett tillfälligt giftermål mot betalning, som upphör att gälla när tiden, exempelvis en timme eller en vecka, gått ut. Jämställdhetsministern kallade, med rätta, denna form av religiöst sanktionerade prostitution för ”hallickverksamhet”.

Och de församlingar som granskats ingår alla utom en i paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige som sammanlagt har fått över 14 miljoner kronor i statliga och kommunala bidrag under senaste tre åren.

””

Finns det ingen kontroll, undrar man. Granskningen av vad de många, många skattemiljonerna som strömmar ut från Myndigheten för stöd till trossamfund egentligen går till lämnar en hel del i övrigt att önska.

I DN:s granskning av kristna och muslimska församlingar som vill ”omvända” hbt-personer visar det sig att Myndigheten för stöd till trossamfund inte en enda gång har undersökt hur samfund och församlingar ställer sig till homosexualitet, enligt dokumentationen. De har heller inte undersökt förekomsten av omvändelseförsök (DN den 11 juli).

När Expressen intervjuade Isak Reichel, chef för Myndigheten för stöd till trossamfund, med anledning av de så kallade njutningsäktenskapen bland shiamuslimska föreningar konstaterade han krasst att med 12 anställda så myndighetens möjligheter att kontrollera vad som händer inte är så stora (Expressen den 20 maj).

Regeringen har presenterat ett nytt lagförslag för att tydliggöra och skärpa kriterierna för bidragen till trossamfund. Kommer det att hjälpa?

Annons

Man kan ju alltid be en bön för det. Ett bättre förslag vore om ansvariga politiker insåg att religion är en privatsak och att de 100 miljoner skattekronor som varje år läggs på allt från Jehovas vittnen till Islamiska Fatwabyrån bättre kunde användas till annat – sådant som polis, försvar, sjukvård, skola eller andra verksamheter som verkligen är gemensamma angelägenheter.

Det är skrämmande att ”världens modernaste land” – landet med en feministisk utrikespolitik, landet som siktar på att bli världens första fossilfria välfärdsland och där det finns fler värdegrundsdokument än skolbibliotekarier – ger skattemiljoner till trossamfund som ägnar sig år rena rama medeltidsfasoner.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons