Annons

Slutförslag: Kommunen bygger nytt ridhus och köper det gamla

Kommunen bygger ett nytt ridhus åt Hässleholms Ridklubb och köper den befintliga anläggningen strax intill på Österås av Hässleholms Ridhusförening. Det är den optimala lösningen för ridsporten i kommunen, enligt en slutrapport, som nu ska presenteras för kultur- och fritidsnämnden.
Hässleholm • Publicerad 13 juni 2022
Skiss på hur det nya ridhuset kan se ut, som föreslås byggas intill den gamla ridanläggningen.
Skiss på hur det nya ridhuset kan se ut, som föreslås byggas intill den gamla ridanläggningen.Foto: Hässleholms kommun

I flera år har frågan om ett nytt ridhus stötts och blötts med olika förslag till lösningar, som har strandat och ersatts med nya, efter olika omtag i frågan.

För utomstående är det en röra med flera olika föreningar inblandade med ridhusandelar, penningskulder och olika bilder av vad som gäller på den nuvarande anläggningen på Österås, som för länge sedan har nått sitt kapacitetstak.

Annons

Kommunen har en uttalad ambition att vara en hästkommun. Ridsportförbundet anser att det är viktigt att bygga en ny anläggning för både hästsportens expansion och skapa bra förutsättningar för hästarnas hälsa på längre sikt.

Ridhusföreningens anläggning på Österås har sedan länge stora brister vad gäller stall, hagar och trångboddhet. Det har lett till slitningar mellan föreningarna.

Henrik Samevik och Anders Rosengren har gjort utredningen. De föreslår att kommunen bygger ett nytt ridhus och köper det gamla strax intill.
Henrik Samevik och Anders Rosengren har gjort utredningen. De föreslår att kommunen bygger ett nytt ridhus och köper det gamla strax intill.Foto: Sofia Åström

För två år sedan fick kommundirektör Bengt-Arne Persson i uppdrag att undersöka förutsättningen för en ny anläggning kring Mölleröds kungsgård. Det förslaget har inte mötts av någon större entusiasm av ridsporten.

Kultur och fritids förvaltningschef Anders Rosengren och avdelningschef Henrik Samevik har parallellt med huvuduppdraget tittat på andra placeringar av en ridanläggning på Österås. Två alternativ för Österås har tagits fram varav det som benämns alternativ två nu föreslås i utredarnas slutrapport.

– Vi föreslår att kommunen köper den befintliga anläggningen av ridhusföreningen för 1,3 miljoner kronor. Summan motsvarar de lån och skulder som ridhusföreningen har. Därmed tar kommunen också på sig ansvaret för underhåll för anläggningen och ett omfattande ekonomiskt åtagande utöver vad kommunen har idag. Samtidigt som vi löser ut deras skulder frigörs ekonomiskt utrymme för föreningens drift av anläggningen. Den lösningen ställer ridhusföreningen sig bakom, förklarar Henrik Samevik och fortsätter:

– Vi bygger samtidigt ett nytt ridhus för ridklubben bredvid den gamla anläggningen, men på kommunal mark, vilket blir den billigaste lösningen. Läget är bra, eftersom det redan är etablerat för ridsporten och föreningarna kan använda sina anläggningar fristående från varandra. Placeringen ger stora positiva effekter för alla parter.

Det nya ridhuset ska i första hand användas för ridklubbens och voltigeryttarnas behov och det gamla ridhuset är vikt för hästsportföreningens ryttare. Henrik Samevik förklarar att föreningarna själva ska komma överens om hur de vill dela upp ytorna för sina respektive behov i båda byggnaderna.

Investeringskostnaden är cirka 40 miljoner kronor, vilket inkluderar viss renovering av det gamla ridhuset. Den årliga driftskostnaden beräknas inte överstiga tre miljoner kronor.

Henrik Samevik berättar att det finns en politisk acceptans för förslaget, efter de sonderingar som han och Anders Rosengren har gjort hos politikerna.

”Nu får de samma förutsättningar som övriga föreningar i kommunen.”
Henrik Samevik.

Om detta förslaget skulle falla så föreslås alternativ tre med ett nytt ridhus längre ifrån det befintliga ridhuset på Österås, enbart för ridklubben. Eftersom det förslaget innebär att hästsportföreningen, som blir kvar i det gamla ridhuset, förlorar intäkter från de andra ridklubbarna som flyttar behöver regelverket för lokalbidrag ses över så att föreningen ges samma möjligheter som de andra föreningarna.

Annons

Kommunens övertagande av den gamla ridhusanläggningen för 1,3 miljoner kronor har varit dörröppnaren för politikerna. Alternativet var att kommunen skulle betala ridhusföreningen drygt fem miljoner kronor för anläggningen, men det hade inte gynnat föreningen på lång sikt.

– Nu får de samma förutsättningar som övriga föreningar i kommunen, säger Henrik Samevik.

Bågskytteklubbens placering ska inte beröras av det alternativ till placering av det nya ridhuset, som föreslås i slutrapportens huvudalternativ.

Slutrapporten redovisas på nämndens sammanträde nästa torsdag. Eftersom det är kommunstyrelsen som begärt rapporten av Bengt-Arne Persson blir det han som ska driva ärendet vidare till politisk behandling och beslut.

Fakta

Föreningar i ridhuset

Hässleholms Ridhusförening: Svarar för drift och underhåll av ridhuset på Österås och är ett samarbetsorgan för Hästsportföreningen och Hässleholms Ridklubb.

Hässleholms Ridklubb: Bedriver ridskola på anläggningen på Österås. Det finns 28 hästar och ponnyer fördelade på två stall. Ridklubben äger stallen medan Ridhusföreningen äger all mark på fastigheten där byggnaderna och ridbanorna är anlagda.

Hässleholms Hästsportförening: Bildades 2007 då Hässleholms Ryttarförening och Hässleholms Ponnyförening slogs samman. Föreningen bedriver träning och tävlingsverksamhet för ryttare med egen häst eller ponny i hoppning, dressyr och fälttävlan.

Hässleholms Voltige. Bildades 2017 ur voltigeverksamheten på Hässleholms Ridklubb. Barn och unga är aktiva voltigörer, medan föräldrar, utöver styrelsearbete, är funktionärer och tar hand om voltigehästarna och all övrig verksamhet.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons