Annons

Ny lag kan porta stökiga besökare på biblioteken

Det stök och bråk som förekommit på biblioteket i Hässleholm tidigare har sedan något år tillbaka lugnat sig. Nu ligger det dock ett förslag om att införa en ny lag som ger bibliotekspersonal rätten att porta personer som inte sköter sig.
Hässleholm • Publicerad 8 januari 2022
Anette Mjöberg bibliotekschef i Hässleholm är frågande till vem som skulle ansvara för själva portningen om lagen träder i kraft.
Anette Mjöberg bibliotekschef i Hässleholm är frågande till vem som skulle ansvara för själva portningen om lagen träder i kraft.Foto: Sharon Wong

– De ungdomar som var här och störde har ju blivit ett år äldre under tiden vi hållit stängt under pandemin så förhoppningsvis har de växt upp. Att problemen försvunnit är vi väldigt glada för, säger Anette Mjöberg, bibliotekschef Hässleholm.

När det gäller förslaget om rätten att porta biblioteksbesökare som inte sköter sig ser Anette Mjöberg delvis positivt på att en sådan lag skulle finnas tillgänglig vid våld och trakasserier. Problemet menar hon, är dock vem som skulle verkställa den och om ansvaret att porta någon i så fall skulle ligga på personalen.

Annons

– Det är bra i sådana fall när folk beter sig väldigt olämpligt, brukar våld eller vid trakasserier. Men följdfrågan är ju också vem som skulle ansvara för själva portningen och hur den i praktiken skulle skötas. Samtidigt är det också sorgligt om en sådan här lag skulle behövas, säger Anette Mjöberg.

För en tid sedan brottades biblioteket i Hässleholm med återkommande problem. Ungdomar störde besökare och betedde sig även hotfullt mot personalen. Väktare sattes bland annat in för att lindra problemen. Sedan nyöppningen under pandemin har dock inga väktare behövts då läget varit lugnt sedan dess.

I våras infördes butikslagen om tillträdesförbud där handlare har rätt att porta personer som stjäl eller uppträder hotfullt. I mellandagarna kom justitieminister Morgan Johansson (S) med förslaget om att utöka förbudet till att även gälla bibliotek och badhus.

”Under tiden vi hållit stängt under pandemin så förhoppningsvis har de växt upp.”
Anette Mjöberg, bibliotekschef Hässleholm
Paola NordgrenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons