Annons

Får fängelse för sprängd balkong

Den 21-åring vars dna-spår hittades efter att en balkong sprängdes på Göingegatan i november 2019 döms till fängelse i 1,5 år för bland annat allmänfarlig ödeläggelse.
Hässleholm • Publicerad 22 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
I november 2019 sprängdes balkongen. Nu döms en 21-åring, vars dna hittades på sprängladdningen.
I november 2019 sprängdes balkongen. Nu döms en 21-åring, vars dna hittades på sprängladdningen.Foto: Johan Nilsson/TT

21-åringen greps i somras, misstänkt för annan brottslighet (se separat artikel). I samband med att han provtogs då visade det sig att det var hans dna polisen hade hittat på den termosbomb som detonerade på Göingegatan den 6 november 2019, på en balkong som tillhörde en ung kvinna och hennes två små barn.

När bomben sprängdes befann sig kvinnan och de två barnen i soffan, cirka en meter från balkongdörren. Rutan krossades till vardagsrummet och vindskyddet i plåt runt balkongen fläktes ut. Kvinnan vittnar om att när bomben sprängts låg hon på sin dotter som hon inte trodde hade överlevt.

Annons

21-åringen förnekar brott men har i övrigt valt att inte lämna några svar på eller kommentarer till att termosen som påträffades efter sprängningen bar hans dna.

Enligt kvinnan är 21-åringen en person som har kopplingar till den familj hon själv varit ingift i men sedan lämnat, men hon har inget emot honom och säger sig ha blivit ledsen när hon fick veta att hans dna-spår fanns på bomben.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att då han inte lämnat någon alternativ förklaring, och då ingen annans dna påträffats på bomben, saknar den möjlighet att pröva andra alternativ än att han kastade upp den på balkongen och dömer honom därför för allmänfarlig ödeläggelse. Eftersom han bara var 20 år gammal när begick brottet sätts straffvärdet till fängelse i ett år och sex månader.

Utöver fängelsestraffet ska han även betala 12 600 kronor i skadestånd till mamman och hennes dotter och 10 000 till hennes son.

Han dömdes även för ringa narkotikabrott, rattfylleri och penningtvättsbrott, men frikändes från den grova misshandel han initialt greps för.

Även den kvinna i 25-årsåldern, som tidigare samma kväll som balkongen sprängdes skickat hotfulla meddelanden till den unga mamman, dömdes för olaga hot. Eftersom det är av mindre betydelse än den brottslighet hon senast dömdes för ska en tidigare utdömd skyddstillsyn omfatta även detta brott.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons