Annons

Osby en av Skånes mest branddrabbade kommuner: ”Kan inte förklara”

Det har brunnit mer i Osby kommun än på andra ställen förra året.
Varför det är så, är ett mysterium för räddningstjänsten.
– Vi kan bara konstatera att så här är det, säger räddningschefen Johan Wendt.
Osby kommun • Publicerad 15 juli 2023 • Uppdaterad 16 juli 2023

Enligt ett pressmeddelande från Länsförsäkringar startade 50 bränder i Osby under år 2022. De hänvisar till statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och räddningstjänsterna.

”Det motsvarar 3,77 bränder per 1 000 invånare, vilket är högre än genomsnittet för Skåne och riket på 2,23 bränder per 1 000 invånare” skriver Länsförsäkringar.

Räddningschefen Johan Wendt erfar att det brinner något oftare i förorter till stora städer. ”Men det finns ju inga förorter i Osby så den förklaringsmodellen funkar inte här” säger han.Foto: Simon Rehnström
Annons

Kommunens räddningschef, Johan Wendt, bekräftar uppgifterna.

– Vi har konstaterat att det är lite fler ”brand i byggnad” än både skånesnittet och rikssnittet, säger han.

Vidare påpekar han att, eftersom Osby kommun har en ganska stor yta och ett relativt lågt invånarantal, så kan statistiken svänga märkbart från år till år.

– Någon brand mer eller mindre kan slå rätt hårt i siffrorna.

”En 6-kilos pulversläckare är bra. Man vill inte ha för stor för man måste kunna hantera den. Och det är bra släckningseffekt.”
Johan Wendt, räddningschef

Varför har det brunnit mer i Osby kommun än på andra ställen?

– Jag har inget jättebra svar. Bränder i skog och mark är enklare att förklara, för det är rätt mycket skog i Osby, relativt till ytan. Men brand i byggnad är lite klurigare, svarar Johan Wendt.

Han förklarar att man kan skönja vissa mönster i förorter till stora städer. Där brinner det något oftare.

– Kanske hänger det ihop med invånares socioekonomiska situation där. Men det finns ju inga förorter i Osby så den förklaringsmodellen funkar inte här, konstaterar Johan Wendt.

Han kan inte dra några slutsatser i frågan.

– Vi har försökt titta på det men vi kan inte förklara varför statistiken är som den är. Vi kan bara konstatera att så här är det.

På morgonen den 20 oktober startade en brand i Morgan Svennarps lackeringsverkstad. Byggnaden brann ner till grunden.Foto: Mikael Persson
Annons

Men den klassiska rekommendationen om en fungerande brandvarnare tål att upprepas?

– Absolut. Brandvarnare är en billig livförsäkring. Vi samarbetar med sotare, och planen är att när de är ute så ska de kolla om det finns brandvarnare i hemmet. Om det saknas förser vi dem med brandvarnare och erbjuder att sätta upp den, svarar Johan Wendt.

Det pågår ett projekt i Hässleholms kommun, som även ska testas i Osby, enligt Wendt. Det rör sig om ett samarbete mellan räddningstjänsten och den kommunala omsorgen.

– Vi försöker identifiera riskutsatta personer och erbjuda dem någon form av brandteknisk hjälp. Det kan vara brandvarnare eller brandförkläde, exempelvis. Det är lite högt antal bränder i Hässleholm också så det är därför vi har dragit igång det här projektet.

Johan Wendt rekommenderar en pulversläckare på 6 kilo. Är den för tung finns risken att man inte kan hantera den, menar han.Foto: Johan Eklund

Utöver brandvarnare – vad rekommenderar du att man har i hemmet?

– En 6-kilos pulversläckare är bra. Man vill inte ha för stor för man måste kunna hantera den. Och det är bra släckningseffekt. En brandfilt är också enkelt och inte alltför kostsamt.

Det förebyggande arbetet för att motverka bränder är viktigt. Men om det trots allt skulle börja brinna i Osby kommun så är Johan Wendt lugn.

– Jag vill hävda att vi har en bra räddningstjänst i Osby som det ser ut nu. Den är ganska kostsam i förhållande till antal kommuninvånare, men den är också bra utifrån de förutsättningar som finns. Jag är stolt över räddningstjänsten, avslutar Wendt.

Här saknas innehåll

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons