Annons

Polischefen om våldsbrotten: ”Fortfarande en högoktanig konflikt”

Bevakningskamerorna är igång och polisen håller fortsatt hårt tryck mot de individer som tros vara delaktiga i den senaste tidens våldsbrott i Hässleholm.
– Det är fortfarande vad vi benämner som en högoktanig konflikt, säger Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 26 april 2022
När ett fönster på Götagatan besköts den 12 april var det den tredje skottlossningen i samma område på kort tid. På samma adress, men utanför en annan lägenhet, sprängdes även en ytterdörr en vecka tidigare.
När ett fönster på Götagatan besköts den 12 april var det den tredje skottlossningen i samma område på kort tid. På samma adress, men utanför en annan lägenhet, sprängdes även en ytterdörr en vecka tidigare.Foto: Mikael Persson

Efter tre skottlossningar och en explosion på Viaduktgatan och Götagatan har två veckor passerat utan ytterligare eskalation av den våldsspiral som drabbade Hässleholm i början av april. Men Pär Cederholm bedömer inte att konflikten, som polisen menar ligger bakom händelserna, är löst och än är inga misstänkta gripna.

– Det är en konflikt i den kriminella miljön. Den tändande gnistan är att någon tycker sig ha rätt till en marknad, där en annan aktör tagit sig den platsen. Det bygger ofta på att individer som suttit inne kommer ut och vill ha tillbaka marknaden igen. Det har lugnat sig lite grann, men vår uppfattning är att de inte har kommit överens, säger Pär Cederholm.

Pär Cederholm är lokalpolisområdeschef i Hässleholm.
Pär Cederholm är lokalpolisområdeschef i Hässleholm.Foto: Kristina Höjendal
Annons

Själva förundersökningarna kring tre försök till mord och en allmänfarlig ödeläggelse, som inleddes efter skjutningarna och sprängningen på Viaduktgatan och Götagatan, leds av Erika Wetterlöf. Men Pär Cederholm är insatt i de brottsförebyggande insatser som görs med anledning av dem.

Här saknas innehåll

”Det är en konflikt i den kriminella miljön. Den tändande gnistan är att någon tycker sig ha rätt till en marknad.”
Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm

– Vi har försökt ha ett högt tryck mot adresserna i Hässleholm och mot individerna där vi kan se att konflikterna är. Jag har också fattat beslut om kameraövervakning i 90 dagar. Kamerorna är igång, men i vilken omfattning tänker jag inte berätta, säger han.

Enligt lokalpolisområdeschefen har också ett antal individer flaggats som intressanta för utredningen, och dessa håller polisen extra koll på.

Hur många ”yrkeskriminella” i den här kalibern finns det i polisområdet?

– Svårt att säga, men låt oss säga att vi i lokalpolisområde Hässleholm har ett 30-tal som har kapacitet. Men en stor del av dem sitter inne – de går in och ut ur fängelse. Kring de som bråkar med varandra finns dessutom en krets av andra människor. Missbrukar jag narkotika och har en skuld till någon kan den skulden betalas på olika sätt – det kan vara att gömma narkotika eller vapen. Sen om det är så i detta fallet vet jag inte, men så är mekanismerna, säger Pär Cederholm.

På Viaduktgatan sköts det mot samma fönster två nätter i rad, den 6 och 7 april.
På Viaduktgatan sköts det mot samma fönster två nätter i rad, den 6 och 7 april.Foto: Lasse Ottosson

Är det här en konflikt som kan drabba allmänheten?

– Det är klart det alltid finns en risk, det är självklart – om någon går runt med en laddad pistol är det inte bra. Men, de skjuter på sådana tider, och skulle de träffa någon som inte är kriminell får vi helt andra möjligheter. Det är en markering, tror jag. Du visar att du har kapacitet att skjuta någon annan. Individerna vet ju vem som skjuter på dem, om de är i den kriminella världen, men det berättar de inte för oss. Då får vi lägga pusslet utan deras medverkan.

Förutom att övervakningskamerorna förväntas ha en avkylande effekt hoppas Pär Cederholm att materialet de fångar ska kunna bidra till att de skyldiga kan ställas till svars.

Utredningsarbetet just nu sammanfattas av utredningsledaren Erika Wetterlöf med att polisen fortfarande är inne i en stor insamlingsfas.

– Vi går igenom allt inkommet material och håller förhör med personer som vi tror kan lämna uppgifter – vi har hållit många förhör med boende i området. Spår, bland annat hylsor, är skickade till NFC (Nationellt forensiskt centrum) men vi har inte fått svar på det ännu, säger Erika Wetterlöf.

Annons

Hon är också intresserad av fler vittnesuppgifter, och ber den som reagerat på något i samband med de tider då brotten begicks, att höra av sig till polisen.

– Det kan även vara iakttagelser som gjorts på andra platser än precis där brotten skett: personer man sett som betett sig lite annorlunda, bilar som parkerats på ett konstigt sätt... Ibland händer det grejer innan och efter, som kan vara viktiga för oss att ta del av. Och har någon varit ute och gått i området kring de här datumen vill vi prata med dem oavsett, säger Erika Wetterlöf.

Den man i 20-årsåldern som anhölls, misstänkt för mordförsök efter den första skjutningen mot Viaduktgatan, är däremot inte längre är misstänkt för detta brott, enligt Erika Wetterlöf.

– Sen kan han ju vara misstänkt för andra brott, säger hon.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons