Annons

Lucas, 19, gick från hemmasittare till fast jobb på rekordtid: ”Mår bättre”

Lucas Johansson, 19, gick från att vara hemmasittare hela högstadiet till att ta både högstadie- och gymnasieexamen på tre år.
Nu har han fast jobb och monterar skåp på nätterna.
Det var på Yrkesskolan i Osby han fick tillbaka glöden.
– Den har hjälpt mig mycket med att komma framåt från där jag var, säger Glimåkrabon.
Observera att texten publicerades den 19 oktober 2023.
Osby • Publicerad 19 oktober 2023 • Uppdaterad 4 mars 2024
Som två olika personer. Så beskriver Lucas Johansson sig själv när han satt hemma istället för att gå på högstadiet, jämfört med idag, då han idag som 19-åring har tagit både högstadie- och gymnasieexamen och har fast jobb.
Som två olika personer. Så beskriver Lucas Johansson sig själv när han satt hemma istället för att gå på högstadiet, jämfört med idag, då han idag som 19-åring har tagit både högstadie- och gymnasieexamen och har fast jobb.Foto: Mikael Persson

Lucas Johansson, 19, gick högstadiet på Göingeskolan i Broby, men det var inte ofta han var där.

– Jag satt hemma och isolerade mig själv. Jag var för mig själv och vägrade gå ut och vägrade göra någonting.

Annons

– Det bara kom en dag, helt plötsligt så bara kunde jag inte.

När han ”gick ut” högstadiet han hade streck i de flesta betyg.

Sedan började han på Yrkesskolan i Osby. Där finns det möjlighet för elever med NPF-diagnoser (till exempel autism eller ADHD) att välja mellan tre praktiska yrkesinriktningar på det individuella programmet. Lucas, som har dyslexi och ADD, valde fordon.

ADD står för ”attention deficit disorder” och är en form av adhd där man har svårt med uppmärksamheten men inte är överaktiv

Trots det klarade Lucas av både högstadie- och gymnasieexamen på tre år.

– När man väl trivs på ett ställe blir det lättare att ta sig till det stället med.

Det var mycket som skulle till för att han skulle missa en dag.

– Folket man träffade här och lärarna har en stor del med det att göra.

Lucas Johansson slutade vara en hemmasittare när han kom till Yrkesskolan. Nu har han både högstadie- och gymnasieexamen och fast jobb.
Lucas Johansson slutade vara en hemmasittare när han kom till Yrkesskolan. Nu har han både högstadie- och gymnasieexamen och fast jobb.Foto: Mikael Persson

Ungefär 7-8 av tio elever som går på Yrkesskolans yrkesinriktningar på det individuella programmet har jobb efter utbildningen, har lärare berättat för Kb/NSk.

Det är Lucas Johansson ett exempel på. Han har nu fast jobb som montör av skåp till sjukhus, skolor och laboratorier, på ett företag i Osby. Det är nattjobb, vilket passar honom väldigt bra, eftersom han trivs bättre där det inte är så mycket människor omkring.

Annons

När han som 13-15-åring satt hemma i Glimåkra istället för att gå till skolan, så kunde han aldrig tänka sig att han som 19-åring skulle ha fast jobb.

– Det fanns inte i tankarna. Jag trodde jag skulle sitta hemma hela tiden. Jag var inte ute och var social. Jag var bara hemma och isolerade mig själv, säger Lucas Johansson.

Lucas Johansson.
Lucas Johansson.Foto: Mikael Persson

Han beskriver det som skillnaden mellan natt och dag.

– Jag mår bättre, är mycket gladare, jag är ute lite oftare jämfört med förr, är hemma hos kompisar och har trevligt. Det är en jättestor skillnad.

Det har hjälpt att utbildningen haft en praktisk yrkesinriktning, tycker han.

– Vanlig strikt teori är kanske inte min grej. Jag gillar att göra saker med kroppen.

Även att få in hans intresse av bilar i undervisningen hjälpte till med de teoretiska ämnena. Till exempel är många instruktionsböcker till bilarna skrivna på engelska.

– Lägger man sitt intresse i det man gör, så brukar det funka hur bra som helst.

Nu finns förslag på att förlägga hela det individuella programmet till Ekbackeskolan, vilket skulle ta bort möjligheten till den praktiska inriktningarna.

– Jag har gillat den här skolan så länge som jag gått här, gillar personalen. Det vore trist om den skulle stängas. Den har hjälpt mig mycket med att komma framåt från där jag var. Man vill att den ska fortsätta. Det har gjorts lite ändringar här och det har blivit bättre och bättre här hela tiden, säger Lucas Johansson.

Annons

Nu har han checkat boxarna för både högstadie- och gymnasieexamen och har dessutom fast jobb, så fattas det bara en box: körkortet. Teorin har han klarat.

– Jag har bara uppkörningen kvar, säger han.

Lucas Johansson är på besök första gången sedan examen sommaren 2022. Här i samspråk med läraren Amanda Andersson.
Lucas Johansson är på besök första gången sedan examen sommaren 2022. Här i samspråk med läraren Amanda Andersson.Foto: Mikael Persson
Fakta

Yrkesskolan

Tre gymnasieprogram på Ekbackeskolan föreslås läggas ned: barn och fritid, hotell och turism och vård och omsorg. Beslut tas på fullmäktiges möte den 30 oktober.

Kommunens besparingsförslag berör också kommunens andra gymnasieskola, Yrkesskolan, som håller till på Lärcenter på Södra Portgatan 28.

Här finns elever som går anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola).

Här finns också ett drygt 20-tal elever med någon form av NPF-diagnos (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, autism), som går IMA (en variant av det individuella programmet).

Introduktionsprogrammet är till för den som inte har uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan.

På Yrkesskolan har IMA-eleverna möjlighet att studera tre olika praktiska yrkesinriktningar (park/fastighet/anläggning och försäljning och service och fordon).

Men nu föreslås allt förläggas på Ekbackeskolan. Då försvinner yrkesinriktningarna för de eleverna och det blir enbart teori.

Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons