Annons

Rektorn försvarar Bjärnums skola

Hässleholm Håkan Arvidssom kan inte uttala sig i något enskilt fall, men känner till att skolan tidigare fått kritik av både Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen.
Hässleholm • Publicerad 6 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Rektor försvarar Bjärnums skola. Foto: Arkiv
Rektor försvarar Bjärnums skola. Foto: Arkiv

Håkan Arvidssom kan inte uttala sig i något enskilt fall, men känner till att skolan tidigare fått kritik av både Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen.–Jag önskar att vi nu kunde tvätta bort det dåliga ryktet som spritts om Bjärnums skola, säger han.

Han förklarar att skolan idag arbetar målmedvetet mot all form av mobbning och kränkande behandling.–Skolan fick extra stöd från kommunen och alla här är nu på tå, lyssnar på eleverna och följer upp allt, säger han. När jag kom hit var det så och jag har fortsatt att uppmuntra det. Det senaste läsåret har vi haft en lugn stämning och vi tar tag i problem direkt när de dyker upp.Under vårterminen 2009 fick Bjärnumns skola kritik av Skolinspektionen för att de ansvariga inte gjort tillräckligt för att förhindra mobbning av två elever, varav den ena på tisdagen fick besked om att han får 75 000 kronor i ersättning från kommunen. I maj 2009 fick två bröder 40 000 kronor var i en förlikning efter att Diskrimineringsombudsmannen stämt kommunen för att pojkarna utsatts för rasistisk mobbning på Bjärnums skola utan att de ansvariga agerade.

Därefter krävde Skolinspektionen åtgärder. Bland annat var barn- och elevombudet på plats i Hässleholm och föreläste för alla skolledarna i kommunen.Sedan dess har Skolinspektionen kritiserat Bjärnums skola i ytterligare två fall, men inte angående kränkande behandling, vilket tidningen tyvärr felaktigt uppgav på onsdagen. I dessa fall fick skolan enbart kritik för att inte ha gjort tillräckligt angående en elev som behövde särskilt stöd i undervisningen respektive en elev som vägrade gå till skolan. Mobbning hade också anmälts i båda fallen, men det ledde inte till kritik.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons