Annons

Reservat klart på Göingeåsen

Hässleholm Anledningen till beslutet är att området har potential att få mycket höga naturvärden.
Hässleholm • Publicerad 28 april 2012 • Uppdaterad 14 december 2021
Ett naturreservat på totalt 214 hektar bildas nu på Göingeåsen. Foto: Stefan Sandström/arkiv
Ett naturreservat på totalt 214 hektar bildas nu på Göingeåsen. Foto: Stefan Sandström/arkiv

Anledningen till beslutet är att området har potential att få mycket höga naturvärden. Det anses skyddsvärt ur både naturvårds- och friluftslivssynpunkt. I området finns sedan tidigare fem så kallade nyckelbiotoper med särskilt värdefull natur och skyddsvärda mossor och lavar.Den mest värdefulla skogen finns på Spraglerödsbranten med bland annat ovanliga skalbaggar och mycket död ved.

I länsstyrelsens beslut finns en beskrivning av området där entomologen Gunnar Israelsson unika studier av en gammal bok, den så kallade Spraglerödsboken omnämns.Under ungefär ett kvartssekel, fram till 1950-talet, innan boken hamnade inom ett avspärrat militärt område, fann han på detta enda träd 221 skalbaggsarter. Spraglerödsboken står i det tidigare domänreservatet och är fortfarande vital.Ädellövskogsområdena vid Hovdala och Mölleröds kungsgårds ekträdsmiljö bidrar till Göingeåsens höga värde. Även i dessa områden har sällsynta skalbaggar hittats och det är troligt att det sker ett visst utbyte mellan områdena.I en del av naturreservatet finns en lundliknande miljö som länsstyrelsen nu vill bevara, restaurera och utveckla, i synnerhet för att gynna fladdermöss. Därför kommer betesdjur, häst eller nöt, att gå där.8,6 hektar av området klassas som lövsumpskog av fennoskandisk typ som är prioriterad i EU:s naturskydd.

Annons

Tormestorpsån, som meandrande flyter genom området, är utpekad som ett regionalt särskilt värdefullt vatten.Naturvårdsverket äger merparten av området. Länsstyrelsen har tecknat överenskommelser med några privata markägare.Detaljerade föreskrifter har satts upp. Det finns dock undantag. Om järnvägsstambanenätet ska byggas ut med fler spår i direkt anslutning till befintliga spår och mark inom naturreservatet behöver tas i anspråk ska beslutet om naturreservat upphävas.

En skötselplan har också fastställts. Där sägs bland annat att befintliga granplanteringar ska ersättas med löv- och ädellövskog, att bottnar lämpade för den hotade flodpärlmusslan ska återskapas och att för området lämpliga rödlistade arter ska inplanteras. Delar av området ska vara tillgängligt för friluftsliv genom anläggande av exempelvis leder och rastplatser.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons