Annons

Skärpt bevakning vid gamla sjukhuset

Broby Men fortfarande är det oklart hur fastigheten ska användas.
Publicerad 12 februari 2013 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkivbild
Arkivbild

Men fortfarande är det oklart hur fastigheten ska användas. – Det kan ju bli kommunhus, säger Claes Olvegård med ett skratt.Det är drygt ett år sedan Sven och Claes Olvegård på Bivaröds gård köpte Broby sanatorium, det gamla sjukhuset i byn, och de håller nu på att rusta upp den kraftigt nedgångna byggnaden. En del av arbetet är att öka bevakningen kring fastigheten för att obehöriga personer inte ska vistas på området. Norra Skåne har tidigare berättat att byggnaden är ett populärt mål för så kallade spökturister, som olovligen har tagit sig in på fastigheten för att uppleva den ödsliga gamla sjukhusmiljön. Men nu är hela fastigheten larmad och bevakningen skärpt.Hur ser ni på spökturismen?– Det är ju fräckt att bara gå in i någon annans byggnad. Men nu går larmet direkt, säger Claes Olvegård.

Har du sett några spöken där?– Nej, aldrig. En rad mer eller mindre seriösa förslag på vad fastigheten kan användas till har cirkulerat.Men enligt Olvegård är ingenting klart. Migrationsverket lär ha varit där och tittat på byggnaderna?– Jaså, det har jag inte hört.

Trygghetsboende för äldre har nämnts, är det aktuellt?– Allt är aktuellt, vi är så klart intresserade av allt seriöst som dyker upp. Men nu är vi först på gång med att rusta upp bygganden och det är även mer på gång när det gäller strövområdet runt omkring. Det tar ju sin lilla tid.Tjernobylverksamheten i Broby har som bekant sitt årliga läger på området och från Tjernobylgruppens sida är man mycket positiv till Olvegårds arbete. Och Claes Olvegård lovar att Tjernobylbarnen är välkomna även i framtiden.– Ja, lägret ska vara kvar, säger han. Och Claes Olvegård har faktiskt en idé när det gäller sjukhusbyggnaden.– Kommunhus. Det nya kommunhusets byggnad finns redan. Slå ihop Östra Göinge, Osby och Hässleholms kommuner och ha kommunhuset i Broby, skrattar han och erkänner att förslaget ska tas med en rätt rejäl nypa salt: – Jag har inte förankrat det och är väl kanske inte helt allvarlig.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons