Annons

Svenskt stafettguld i JVM: "Så himla roligt"

Det blev svenskt guld i stafetten i junior-VM i Vuokatti i Finland.
Efter att Lisa Ingesson dragit ifrån på näst sista sträckan kunde Moa Hansson köra hem guldet i en spurtstrid med det ryska laget.
– Jag tror aldrig jag har åkt så dåligt skidor som jag gjorde på upploppet. Man är helt slutkörd, säger Moa Hansson till TT.
Publicerad 13 februari 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Moa Hansson, här med Emil Danielsson, körde sistasträckan när damerna på lördagsmorgonen bärgade guldet i stafetten. Arkivbild,
Moa Hansson, här med Emil Danielsson, körde sistasträckan när damerna på lördagsmorgonen bärgade guldet i stafetten. Arkivbild,Foto: Skidförbundet

Det svenska laget var knappast favoriter på förhand, men lyckades överträffa förväntningarna och tog platsen högst upp på prispallen.

– Det känns hur bra som helst. Det är så himla roligt. Det är bland det roligaste att vinna i stafett också med det här laget, säger Moa Hansson.

Annons

Sverige hängde med bra i toppen under de första två sträckorna, men under tredje sträckan drog Lisa Ingesson upp tempot rejält och fick en lucka ner till konkurrenterna.

Ut i ledning

Hon gav Moa Hansson en ledning på 14 sekunder inför slutsträckan.

– När Ingesson gick loss på slutet och fick en lucka då pirrade det rejält i magen. Då gällde det bara att pressa på rejält, så det var lite nervöst, säger hon.

Moa Hansson lyckades förvalta ledningen hela vägen in i mål även om ryskan bara var någon meter bakom henne när hon passerade mållinjen.

– I sista backen kollade jag bak och såg att jag hade några meter. Det var väldigt skönt. Jag tror aldrig jag har åkt så dåliga skidor som jag gjorde på upploppet. Man är helt slutkörd, man känner inte mycket av sina ben då alltså, säger hon.

Andra medaljen

Det var Moa Hansson andra medalj under JVM. Tidigare i veckan tog hon silver i sprint och hon blev sedan fyra på 5 kilometer.

Det svenska stafettlaget bestod av Märta Rosenberg, Lisa Eriksson, Lisa Ingesson och Moa Hansson.

I mixedstafetten i U23-klassen blev det ännu en svensk medalj. Louise Lindström förde Sverige till brons efter att ha avgjort i spurten mot det franska laget på upploppet på sista sträckan. Norge vann.

Hanna Abrahamsson, Fredrik Andersson och Johan Herbert körde de andra sträckorna för Sverige.

I herrstafetten i JVM-klassen slutade det svenska laget på sjätte plats.

Annons

Rättelse: I en tidigare version stod det att ledningen inför sista sträckan i damstafetten var nio sekunder. Det är nu rättat till 14 sekunder.

Ola Palmström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons