Annons

Kanadensare döms för spioneri i Kina

En kanadensisk medborgare har dömts till elva års fängelse för spioneri i Kina, efter att ha suttit frihetsberövad i två och ett halvt år. Kanada kallar fallet för politiskt motiverat.
Publicerad 11 augusti 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
De två kanadensiska medborgarna greps i Kina i december 2018. Arkivbild.
De två kanadensiska medborgarna greps i Kina i december 2018. Arkivbild.Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press/AP/TT

Affärsmannen Michael Spavor greps tillsammans med den kanadensiske ex-diplomaten Michael Kovrig av kinesisk polis i december 2018.

Spavor "döms för spionage och för att ha läckt statshemligheter. Han döms till elva år i fängelse", heter det i domen.

Annons

Kanadas Kinaambassadör Dominic Barton säger att han är besviken över domen. Han säger vidare att han tror att den innebär att Spavor kommer att utvisas efter elva år i fängelse. Kanada kommer att fortsätta att arbeta för att få de två kanadensarna frisläppta.

Bakom stängda dörrar

USA:s ambassadör i Kina säger i ett uttalande att domen är ett försök att utnyttja människor som påtryckningsmedel i ett förhandlingsspel.

Spavor och Kovrig åtalades båda för spioneri i juni i fjol. Rättegångarna mot dem hölls bakom stängda dörrar i mars i år. Någon dom har inte fallit för Kovrig än.

Sedan männen greps har de nästan inte haft någon kontakt med omvärlden och deras fall har väckt internationell upprördhet.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tidigare krävt att båda ska släppas av Kina. Han kallar domen "oacceptabel och orättvis".

"Domen mot Mr Spavour kommer efter mer än två och ett halvt års godtyckligt frihetsberövande, bristande öppenhet i rättsprocessen och en rättegång som inte uppfyllde ens de minimikrav som internationell lag kräver", säger han i ett uttalande.

Diplomatisk kris

Även EU anser att Kina inte har kunnat garantera Spavor en rättvis rättegång.

"Hans rätt till en rättvis domstolsprocess, bland annat rätten till en offentlig förhandling som garanteras under internationell lag om mänskliga rättigheter och Kinas straffprocesslag, har inte upprätthållits", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Gripandet av Kovrig och Spavor skedde i samband med att en diplomatisk kris blossade upp mellan Kina och Kanada. Meng Wanzhou, dotter till grundaren av det kinesiska teknikföretaget Huawei, greps i Kanada till följd av en amerikansk arresteringsorder. Kina hävdar att frihetsberövandet av diplomaterna inte har någon koppling till krisen.

Åtalen mot de kanadensiska medborgarna var inte en tillfällighet, säger Kinaambassadören Barton på onsdagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons