Annons

Gymnasieprogram kan sättas på paus: För få sökande – ”En farlig väg att gå”

Det kan bli aktuellt att pausa de bägge gymnasieprogrammen barn och fritid samt vård och omsorg redan till hösten.
Ett extrainsatt sammanträde i kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget redan under tisdagen.
– Frågan är om det blir någon besparing alls. Okunnigt, säger Lars-Anton Ivarsson (M), avgående ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Osby • Publicerad 8 maj 2023 • Uppdaterad 9 maj 2023
Niklas Larsson (C), kommunstyrelsen ordförande i Osby, vill pausa gymnasieprogrammen barn och fritid samt vård och omsorg på Ekbackeskolan i Osby.
Niklas Larsson (C), kommunstyrelsen ordförande i Osby, vill pausa gymnasieprogrammen barn och fritid samt vård och omsorg på Ekbackeskolan i Osby.Foto: Lasse Ottosson

Fyra behöriga sökande till barn- och fritidsprogrammet och sju behöriga till vård- och omsorgsprogrammet anses vara för få inför höstterminen 2023 på Ekbackeskolan. Nu föreslås kommunstyrelsen att pausa de bägge gymnasieprogrammen i ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde under tisdagen 9 maj.

Varför är det så bråttom?

Annons

– För elevernas skull. De få som valt de här programmen har fram till 15 maj på sig att göra om sitt förstahandsval. Därför behöver vi ha ett extra kommunstyrelsesammanträde nu under tisdagen, säger Niklas Larsson (C), kommunstyrelsen ordförande.

Tidigare i vår var förslaget att lägga ned programmen hotell och turism samt försäljning och service på den numera nedlagda barn- och utbildningsnämndens bord. Ett förslag som röstades ner i nämnden.

Varför föreslår ni nu att pausa programmen för barn och fritid samt vård och omsorg?

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att starta en klass med bara fyra elever eller sju elever. Även om det skulle bli tre gånger så många det vill säga 12 stycken som söker barn och fritid i nästa sökomgång så är det ändå inte en hel klass. Jag vet att det är få som även sökt hotell och turism samt försäljning och service. Men de bägge utbildningarna kan samläsa många ämnen och bilda en klass. På samma sätt som exempelvis naturvetenskapliga och tekniska programmet gör. Det kan inte vård och omsorg samt barn och fritid, förklarar Niklas Larsson.

Lars-Anton Ivarsson (M), avgående ordförande i barn- och utbildningsnämnden menar att det är en farlig väg att gå. Programmen behövs för att försörja bland annat LSS och äldreomsorg i Osby kommun.
Lars-Anton Ivarsson (M), avgående ordförande i barn- och utbildningsnämnden menar att det är en farlig väg att gå. Programmen behövs för att försörja bland annat LSS och äldreomsorg i Osby kommun.Foto: Marcus Enochsson

Ordföranden i den numera nedlagda barn- och utbildningsnämnden håller inte med.

– Nej, att ha egna program för barn och frid samt vård-och omsorg är strategiska val vi gjort för att försörja bland annat vår egen LSS och äldreomsorg. De som har praktik stannar ofta och jobbar inom kommunen. För några år sedan lade vi faktiskt ner barn och fritid men fick starta upp igen. För det är billigare och bättre att ha det programmet i egen regi. Det går fort att avveckla men tar tid att bygga upp en utbildning. Det här är en farlig väg, varnar Lars-Anton Ivarsson (M).

Han menar också att första sökomgången i februari inte är någon lägesbild över hur den slutliga antagningen ser ut.

– Okunnigt. De borde titta på tidigare års antagningar först. Andra- och tredjehandsvalen brukar fylla på med fler elever och fler hinner bli behöriga av niorna under vårterminen, säger han.

Förslaget kommer inte ge några besparingar alls under läsåret 2023 och 2024. Pausen av programmen berör bara del av olika lärartjänster.

”Frågan är om det blir några besparingar alls i slutändan.”
Lars-Anton Ivarsson, avgående ordförande i barn- och utbildningsnämden

– Frågan är om det blir några besparingar alls i slutändan, säger Lars-Ivar Antonsson.

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen är i färd med att genomlysa hela utbudet av gymnasieprogram framöver för att hitta långsiktiga planer.

– Förslaget är att pausa programmen, inte att lägga ner. Hur det blir framöver får vi omvärdera nästa läsår, säger Åsa Hallén Olofsson, förvaltningschef för barn och utbildning.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons