Annons

Biblioteket: Inte tillräckligt stökigt för kameraövervakning

Det blir inga övervakningskameror i stadsbiblioteket. Psykisk påfrestning för personalen räcker inte, anser Integritetsmyndigheten, IMY, och avslår ansökan. - Jag är kluven, säger bibliotekschef Anette Mjöberg. Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) beskriver beslutet som ”typiskt svenskt” och hon är mycket besviken.
Hässleholm • Publicerad 26 mars 2022
Stadsbiblioteket i Hässleholm har upplevts som en osäker plats. Man har fått avslag på sin ansökan om kameraövervakning.  Foto: Arne Forsell
Stadsbiblioteket i Hässleholm har upplevts som en osäker plats. Man har fått avslag på sin ansökan om kameraövervakning. Foto: Arne Forsell

Det var SD som motionerade om kameraövervakning i stadsbiblioteket i Kulturhuset för några år sedan när olika gäng letade upp varandra och störde och hotade personalen. Biblioteket blev en stökig plats.

– Det blev jättehögljutt och andra besökare blev väldigt störda, berättade bibliotekschef Anette Mjöberg då. Bibliotekarierna försökte tysta ungdomarna när de pratade högt och spelade musik på telefonen, men det var svårt och det tog för mycket tid.

Annons

Missbrukare uppehöll sig regelbundet på platsen och ungdomsgäng använde under lång tid biblioteket och kulturhuset som fritidsgård.

Väktare sattes in på biblioteket, varje dag under en period på senhösten 2019. När personalen kom till Anette Mjöberg och sa att det inte kändes tryggt att gå ut i biblioteket, särskilt på fredagseftermiddagar, fattade hon beslutet att stänga tidigare på fredagar.

Bibliotekschef Anette Mjöberg tycker att stök och oro är borta idag men är kluven till avslaget om kameraövervakning.
Bibliotekschef Anette Mjöberg tycker att stök och oro är borta idag men är kluven till avslaget om kameraövervakning.Foto: Bosse Nilsson

Kulmen nåddes en eftermiddag i november 2019 när väktare stoppade några ungdomar från att gå in på biblioteket. Anette Mjöberg stod kvar i entrén när han kom springande mot henne och riktade en karatespark mot hennes huvud. Den träffade inte. Men där och då fick hon nog. Hon blev sjukskriven.

Politikerna diskuterade fram och tillbaka och kom fram till att det inte går att förbjuda stökiga personer tillträde till biblioteket. Direktlarm till polisen infördes, ordningsregler skärptes och lokalen möblerades om. Inget hjälpte.

SD:s motion vann gehör i kultur- och fritidsnämnden. Anette Mjöberg fick i uppdrag att ansöka om kameraövervakning, vilket hon är tydlig med att påpeka.

– Jag tog inte initiativet.

Bevakningen var tänkt att ske innanför entrén, i receptionen, i barn- och ungdomsavdelningen, vid studieplatser på plan två och i anslutning till undanskymda platser där personalen har svårt att hålla uppsikt. Tretton fast monterade kameror skulle filma under bibliotekets öppettider.

Biblioteket rapporterade sammanlagt fyra brott och 87 fall av psykisk påfrestning under 2019-2021.

Men det är för svagt underlag för att få klartecken till kameraövervakning, anser IMY. Visserligen har det inträffat enstaka brott och incidenter i form av psykisk påfrestning, men det är inte brott enligt brottsbalken, understryker IMY. Bibliotekets har inte redovisat några faktiska inträffade incidenter utan har i allmänna ordalag redogjort för problem med obehöriga i lokalerna och narkotikaförsäljning, noterar IMY. Varken brottslighetens art eller omfattning är tillräcklig för att motivera kameraövervakning.

IMY:s slutsats är att bevakningsintresset i biblioteket väger ganska lätt och därför avslås ansökan.

Annons

Anette Mjöberg säger att hon är kluven till avslaget och att det nu är rätt lugnt på biblioteket. Generellt har hon inget mot kameraövervakning. Det är en trist effekt av att samhället har blivit tuffare.

– Fast man vet aldrig vad som kan hända. Jag känner mig inte obekväm på arbetsplatsen nu och jag har inga signaler om protester från mina kollegor.

Ungdomarna kommer fortfarande till biblioteket, inte minst de som bor på landsbygden och ska ta bussen vid stationen. Men nu är det lugnt och medarbetarna säger att de tycker att det är kul att jobba igen.

Hanna Nilsson tycker att IMY:s beslut är tramsigt.

– Det är typiskt svenskt. Det finns inte en enda skötsam person i detta land, som tycker att det är problematiskt med kameraövervakning. Beslutet är helt otroligt. Jag är riktigt besviken.

”Det finns inte en enda skötsam person i detta land, som tycker att det är problematiskt med kameraövervakning.”
Hanna Nilsson. Kommunalråd (SD).
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons