Annons

Extra fullmäktige: Barn- och utbildningsnämnden avskaffades

Efter en intensiv debatt röstade kommunfullmäktige för att avskaffa barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Osby.
– Det här har gått väldigt konstigt till. Alla här borde ta sig en funderare på processen, dundrade den nu avsatte BUN-ordföranden Lars-Anton Ivarsson (M).
Osby • Publicerad 3 maj 2023 • Uppdaterad 4 maj 2023

Barn- och utbildningsnämndens politiker, nio ledamöter och nio ersättare, är nu entledigade från sina uppdrag. Det betyder att barn- och utbildningsnämnden i Osby inte finns mer, dess ansvarsområden sorterar nu under kommunstyrelsen (KS).

Under onsdagseftermiddagen tog KS förslaget om att ta bort barn- och utbildningsnämnden efter votering där nio ledamöter röstade för nedläggning och fyra ledamöter röstade emot

Annons

Debatten sparades till det extra insatta fullmäktigemötet senare på onsdagskvällen. Och debatt blev det. Främst mellan KS ordförande Niklas Larsson (C), Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i BUN, och Daniel Landin (S), vice ordförande i KS.

Niklas Larsson (C) vill avskaffa BUN.
Niklas Larsson (C) vill avskaffa BUN.Foto: Marcus Enochsson

– Vi har en oerhört svår ekonomisk situation och det är inga roliga beslut vi står inför. BUN står för 40 till 45 procent av kommunens totala verksamhet. Den står också för nästan 60 procent av nämndernas underskott. Att lägga BUN:s ansvarsområden under KS är treklöverns sätt att ta ansvar och försöka sänka kostnaderna, inledde Niklas Larsson.

– Vi inom Socialdemokraterna yrkar tillsammans med Vänsterpartiet på avslag. Vi har fortsatt stort förtroende för våra ledamöter i BUN. Vi får också ta med i beräkningen att det inte har gått så lång tid sedan nämnden tillsattes i november. De har dessutom haft en tuff situation. Och jag tror inte att det blir enklare att ta beslut i KS än i BUN, sade Daniel Landin (S).

Daniel Landin (S)
Daniel Landin (S)Foto: Marcus Enochsson

Även Lars-Anton Ivarsson hävdade att han hade stort förtroende för sin nämnd där de mest lämpade utsetts av sina partier att sitta i BUN.

– Egentligen har vi bara varit oense i en fråga – gymnasieprogrammen som vi valde att behålla när vi såg de fina söksiffrorna, sa Lars Anton Ivarsson som också uppmanade alla i fullmäktiges församling att ta sig en funderare på hur processen kring skrotandet av BUN gått till.

”Trots att vi är den nämnd som vänt trenden och nu minskar vårt underskott ska vi läggas ned.”
Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i den nu avskaffade barn- och utbildningsnämnden

– Trots att vi är den nämnd som vänt trenden och nu minskar vårt underskott ska vi läggas ned. Diskussionen inför förslaget fördes helt utan min medverkan. Niklas Larsson har inte pratat med mig alls.

Lars-Anton Ivarsson (M), Osby.
Lars-Anton Ivarsson (M), Osby.

De fina söksiffrorna till Ekbackeskolans nio program ger inte Niklas Larsson mycket för.

– I första sökomgången har 90 behöriga elever sökt till nio program på Ekbackeskolan. I snitt tio elever till klasser som behöver 25 till 30 elever. Vård och omsorg samt barn- och fritidsprogrammen har färre än tio sökande. Det finns ingen ekonomi i att driva dessa program med så få sökande. Att dessutom utbilda fler barnskötare när vi precis sagt upp 18 barnskötare i Osby kommun rimmar också illa, menade han.

– Niklas Larsson visar på en otroligt okunskap när det gäller skolfrågor. Du kan inte inte titta på första sökomgången utan får jämföra med förra årets siffror. Då kan vi förvänta oss 126 behöriga sökande. Barn och fritid är utgång till LSS där kommunen behöver folk. De kan läsa vidare till polis eller förskolelärare. Dessutom är det dumt att förringa ett helt program. Det är just det här som skrämmer mig mest med barn och utbildning under KS, sade Lars-Anton Ivarsson.

Ivarsson yrkade avslag och att en kriskommission bestående av KSAU och alla nämnders presidium ska titta på helheten i kommunen.

Annons

Niklas Larsson yrkade bifall till KS förslag och Daniel Landin yrkade avslag till förslaget. Larssons och Landins förslag ställdes mot varandra och Larssons förslag vann med 26 röster mot 12. Tre stolar hade lämnats tomma.

Vägen till den här ovanliga åtgärden har kantats av skenande prognoser för hur kommunens underskott kommer att se ut vid året slut. Just nu visar prognosen på ett underskott på 42,5 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämndens står för 14,5 miljoner av de pengarna. Försök till stora besparingar så som att lägga ner förskolan Äventyrsgården och lägga ned tre yrkesprogram på Ekbackeskolan möttes av stora protester. Bägge förslagen skrotades också så småningom.

Här saknas innehåll

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons