Annons

Läraren Patrik skänkte veteranare till skolan – elever lär sig bygga bilar

På Yrkesskolan i Osby får fordonseleverna bygga bilar – och inte vilka vanliga bilar som helst.
Några killar bygger en folkracebil.
Andra killar håller på att totalrenovera en Volvo Amazon från 1966 som läraren donerat till skolan.
– Jag har lagt många timmar här, säger Hampus Enocksson.
Osby • Publicerad 25 mars 2024
Eleverna har nyligen slipat bilen så att den sedan kunde lackas. På bild: Abbe Helo Ajouri, 20, Hampus Enocksson, 20, och Mustafa Alshlash, 19.
Eleverna har nyligen slipat bilen så att den sedan kunde lackas. På bild: Abbe Helo Ajouri, 20, Hampus Enocksson, 20, och Mustafa Alshlash, 19.Foto: Pontus Svensson

Veteranbilsintresserade Hampus Enocksson, 20, är elev på Yrkesskolan i Osby. Under en tid har han fått arbeta på ett skolprojekt som han beskriver som ”en dröm för många” – att renovera en Volvo Amazon helt från grunden.

– Jag brukar komma hit tidigast av alla och sluta sent för att jobba på bilen, säger han.

Annons

Klasskamraterna Abbe Helo Ajouri, 20, och Mustafa Alshlash, 19, är också högst delaktiga. Tillsammans har de tre killarna plockat isär bilen, del för del, i syfte att renovera varje enskild pusselbit och sätta ihop bilen igen.

”Jag har ett gediget Volvo Amazon-intresse” säger fordonsläraren Patrik Börjlind.
”Jag har ett gediget Volvo Amazon-intresse” säger fordonsläraren Patrik Börjlind.Foto: Pontus Svensson

– De har bland annat fått slipa ner karossen och göra vid lite rost. Nu är det dags att montera ihop allt. Det krävs att man har tålamod för det är många delar att hålla reda på, säger fordonsläraren Patrik Börjlind.

Det är han själv som donerat bilen till skolan för det här ändamålet. Patrik har enligt uppgift runt 25 veteranbilar stående där hemma.

– När kommunen har ont om pengar kan jag bidra lite med vad jag har. Det här hade blivit väldigt dyrt annars. I och med att vi plockar isär och sätter ihop bilen får vi lära oss hur allt fungerar in i minsta detalj. Vi får med alla kursplanens moment här. Till och med bakaxeln har vi haft nere i smådelar.

En bit bort håller Vilhelm Cehlin, 17, och Joel Persson, 17, på med ett annat projekt: att bygga en folkracebil. När Kb/NSk hälsar på är de i färd att montera en så kallad bur invändigt i bilen.

– Buren ska skydda föraren så att inte bilen knycklas om man slår runt. Och om någon kör in i dig så ska du inte få en dörr eller en stolpe in i kroppen, förklarar Vilhelm.

Vilhelm Cehlin, 17, och Joel Persson, 17, visar stängerna som utgör den så kallade buren i folkracebilen.
Vilhelm Cehlin, 17, och Joel Persson, 17, visar stängerna som utgör den så kallade buren i folkracebilen.Foto: Pontus Svensson

Vad har varit svårast i det här projektet?

– Det har nog varit att bygga grinden. Det är mycket plåtgöra och smådetaljer, svarar Vilhelm.

Han visar den så kallade fronten på bilen och pekar på ”grinden” – en järnställning längst fram på bilen som både skyddar och förstärker konstruktionen.

Båda elevgrupperna har varsitt UF-företag. Genom att utföra uppdrag inom sina företag har de kunnat tjäna ihop pengar till delar som behövs för bilbyggandet.

Annons

– Conny på Osby Motorklubb har också varit med och sponsrat oss ganska mycket, säger Patrik Börjlind.

Eleverna får lära sig bygga och renovera motorer från grunden. På bild: Abbe Helo Ajouri, 20, och Mustafa Alslash, 19.
Eleverna får lära sig bygga och renovera motorer från grunden. På bild: Abbe Helo Ajouri, 20, och Mustafa Alslash, 19.Foto: Pontus Svensson

För Abbe Helo Ajouri är kunskapen han får på Yrkesskolan värdefull.

– Det finns jobb där jag kommer ha stor nytta av den, säger han.

Hampus Enocksson har siktet inställt på att bli lackerare och i framtiden hoppas han kunna ha ett eget garage att meka med veteranbilar i.

– Det är bra att få träna på detta här i skolan för det är inga billiga saker att hålla på med, direkt. Jag har lagt många timmar här, säger han.

Folkracebilen som Joel Persson, 17, och Vilhelm Cehlin, 17, kommer användas i skarpt läge så småningom.
Folkracebilen som Joel Persson, 17, och Vilhelm Cehlin, 17, kommer användas i skarpt läge så småningom.Foto: Pontus Svensson

Vilhelm Cehlin har en praktikplats på ett företag i Hässleholm där han får hjälpa till att fixa släpvagnar.

– Jag har tankar på att fortsätta bygga bilar i framtiden, men kanske på halvtid, eller som ett extraknäck. Här på utbildningen får jag lära mig att svetsa och det gillar jag.

Läraren Patrik Börjlind tycker det är viktigt att det eleverna får arbeta med känns meningsfullt. Därför ställer han upp med ”sitt eget skrot” hemifrån.

– När jag läste fick vi aldrig starta motorerna vi höll på med. Men här blir det lite mer ”på riktigt” och det engagerar eleverna. De suger i sig kunskapen. Tanken är att de ska få åka ut med folkracebilen på banan senare, och Volvo Amazonen ska till Vallåkraträffen i sommar. Då får killarna åka med, säger Börjlind.

Yrkesskolan i Osby

Yrkesskolan är en del av den anpassade gymnasieskolan. Här erbjuds följande program:

* Fastighet, anläggning och byggnation

* Administration, handel och varuhantering

* Fordonsvård och godshantering

Skolan erbjuder även ett lärlingsprogram som går att söka inom alla skolans inriktningar. Genom lärlingsprogrammet får man vara på en arbetsplats minst halva skoltiden.

Källa: Osby kommun

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons