Annons

Räddningstjänsten för dyr för kommunen – anställda kan sägas upp

Efter årets två första månader syns stora minus i kommunens plånbok. Nämnderna har inte lyckats spara tillräckligt mycket pengar.
– Oerhört allvarligt, säger Niklas Larsson (C).
Osby • Publicerad 23 mars 2023 • Uppdaterad 24 mars 2023
”Vi måste fortsätta minska kommunens kostnadskostym” säger Niklas Larsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
”Vi måste fortsätta minska kommunens kostnadskostym” säger Niklas Larsson (C), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Simon Rehnström

Efter årets två första månader ser det ut som att de kommunala nämnderna tillsammans kommer gå 24 miljoner minus det här året. Detta är prognosen i nuläget och den kan komma att förändras.

– Nämnderna har fått i uppdrag att dra ner 35 miljoner. Efter årets två första månader ser man hur det gått mot budget, och utifrån det lägger man en prognos för varje nämnd, om hur man tror att helheten kommer se ut för resten av året, säger Niklas Larsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Hur ser du på den siffran, med ett underskott på 24 miljoner?

– Det är oerhört allvarligt och vi måste fortsätta minska kommunens kostnadskostym! konstaterar Larsson med emfas.

Han förklarar att ett åtgärdsarbete pågår för att få budgeten i balans, men att det inte är tillräckligt. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) står för den största delen av underskottet.

– 15 av dessa miljoner härrörs från BUN, säger Niklas Larsson.

Den största utgiften för kommunen är de som arbetar där, menar han.

– 75 procent av kommunens kostnader är personalkostnader. Ska man få förändringar så måste man minska antalet anställda. Vi minskar antalet tjänstemän.

”Vi diskuterar hur det skulle kunna se ut. Vi har inte någon färdig lösning än. Det är jättemånga tankar i min skalle.”
Johan Wendt, räddningschef

Var minskar ni antalet anställda?

– Vi minskar anställda överallt. Vi har uppsägningar inom förvaltningarna. Det sker ett arbete rakt över för att minska kommunens kostnader. Till viss del gör vi volymanpassningar och i andra fall är det neddragningar, svarar Niklas Larsson.

Räddningstjänsten har också pekats ut som en alltför dyr verksamhet.

– Vi hade en utredning för något år sedan, och där konstaterade man att räddningstjänsten i Osby kommun är dyrare per invånare jämfört med andra kommuner. Räddningschefen har fått i uppdrag att se över organisationen. Det handlar inte om några förändringar på stationsbemanning utan det handlar om att se över personalkostnader, säger Niklas Larsson.

Johan Wendt, räddningschef, vet i nuläget inte vilka konkreta åtgärder som ska vidtas.
Johan Wendt, räddningschef, vet i nuläget inte vilka konkreta åtgärder som ska vidtas.Foto: Bella Bryngelson
Annons

Johan Wendt är räddningschef och funderar i nuläget på vad som ska göras för att hantera läget.

– Vi diskuterar hur det skulle kunna se ut. Vi har inte någon färdig lösning än. Det är jättemånga tankar i min skalle. Inom en överskådlig framtid behöver vi se över situationen, och det finns ekonomiska utmaningar redan nu, säger Johan Wendt.

Kommer ni att säga upp personal?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har lovat personalen att så fort det finns konkreta åtgärder så ska vi ta en diskussion. Jag ska träffa fackets representant på fredag, svarar Wendt.

Här saknas innehåll

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons