Annons

Rapport om skolkostnader föll mellan stolarna: ”Lite oklart vilka som borde ta tag i detta”

Kostnaden för gymnasieelever är högre i Osby än i andra, jämförbara kommuner. 2021 försökte man reda ut varför. Men hela arbetet tycktes falla mellan stolarna.
– Vad händer? Vad är statusen på detta? Är utredningen som gjordes fortfarande giltig? undrar oppositionsrådet Daniel Landin (S).
Osby • Publicerad 12 april 2023
Daniel Landin (S) undrar om utredningen som gjordes 2021 fortfarande är giltig.
Daniel Landin (S) undrar om utredningen som gjordes 2021 fortfarande är giltig.Foto: Marcus Enochsson

På hösten 2021 tog Osby kommun hjälp av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att göra en utredning av varför gymnasieverksamheten i Osby kostar drygt 20 procent mer här än i andra, jämförbara kommuner.

– Sedan tog vi ett beslut i kommunstyrelsen, i oktober 2021, där barn- och utbildningsnämnden fick i uppdrag att med hjälp av den här utredningen titta närmare på gymnasieverksamheten, säger oppositionsrådet Daniel Landin (S).

Annons

Frågeställningarna var relativt enkla.

– Vad ligger bakom dessa höga kostnader? Vad kan vi göra för att hamna mer i nivå med andra kommuner? Och förklara: i vilka specifika delar är det dyrare? Då kan man se att en viss kostnad kanske vi vill behålla för att det finns andra mervärden, påpekar Landin.

Men vad som hände med vidarearbetet kring denna utredning är oklart. Därför togs det upp som ett ärende när kommunstyrelsen sammanträdde den 5:e april.

– Vi från Socialdemokraterna lyfte det, och vi har även lyft det i barn- och utbildningsnämnden. Vad händer? Vad är statusen på detta? Vi kan inte bara låta beslutet vila. Är utredningen som gjordes fortfarande giltig? Vi behöver komma fram till om det är några åtgärder vi måste vidta, säger Daniel Landin.

”Det var väl lite oklart vilka som borde ta tag i detta. Vi bytte även förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen och sedan har det varit vilande.”
Daniel Landin (S), oppositionsråd

En återrapportering i ärendet skulle ha gjorts redan i maj 2022, men så skedde aldrig.

– Det var väl lite oklart vilka som borde ta tag i detta. Vi bytte även förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen och sedan har det varit vilande, uppger Landin.

Kommunstyrelsen beslutade nu senast att barn- och utbildningsnämnden får fortsatt uppdrag att studera varför Osby kommuns gymnasieverksamhet är dyrare än för andra, jämförbara kommuner.

– Där är också ett förtydligande om att man ska återrapportera tätare till kommunstyrelsens arbetsutskott om hur arbetet fortlöper. Sedan ska man återkomma med någon slags slutrapportering till kommunstyrelsen från barn- och utbildningsnämnden. För att få lite fart och uppstart, säger Daniel Landin.

Senast i december i år ska en sådan slutrapportering ske. Men ny information väntas också före sommaren.

– I samband med kommunstyrelsens sammanträde den 3 maj ska förvaltningschefen presentera en reviderad tidsplanering, och då vet vi, hur arbetet fortlöper, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).

– Åsa [Hallén Olofsson, förvaltningschef, reds. anm.] var tydlig med att hon hämtar in hjälp där hon behöver, både från kommundirektör och ekonomiavdelningen. Men det är nämndens ansvar att fortsätta med arbetet. Det här är allra högst aktuellt, avslutar Daniel Landin.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons