Annons

Friade får fängelse medan fängelsedömd slipper – hovrätten ändrar domar

I tingsrätten dömdes polisens identifiering ut, och tre unga män gick fria från flera åtalspunkter. Nu har hovrätten dömt alla tre till fängelse. Samtidigt ogillas den åtalspunkt där tingsrätten dömde en 23-åring till fängelse i 1,5 år för att ha sprängt en balkong.
Hässleholm • Publicerad 7 april 2022
Polisens kriminaltekniker undersöker platsen för detonationen på Göingegatan, i november 2019. 23-åringen som dömdes för allmänfarlig ödeläggelse i tingsrätten frias nu från denna åtalspunkt i hovrätten och slipper därmed fängelse.
Polisens kriminaltekniker undersöker platsen för detonationen på Göingegatan, i november 2019. 23-åringen som dömdes för allmänfarlig ödeläggelse i tingsrätten frias nu från denna åtalspunkt i hovrätten och slipper därmed fängelse.Foto: Johan Nilsson/TT

I november 2019 sprängdes en balkong på Göingegatan och en ruta till vardagsrummet, nära platsen där en mamma och hennes två små barn satt i soffan, krossades. På termosbomben som orsakade smällen hittade polisen dna-spår som inte kunde knytas till någon person – förrän 23-åringen greps i samband med annan brottslighet, tillsammans med ytterligare sex unga män.

Han och de andra var misstänkta för att, i olika konstellationer, vid två separata tillfällen ha utsatt två personer för tortyrliknande misshandel och förnedring i en lägenhet som polisen hade under bevakning.

Annons

I sin dom framförde Hässleholms tingsrätt svidande kritik mot polisen för hur identifieringen av gärningsmännen gått till och friade av den anledningen flera av dem från de grövsta åtalspunkterna, som grov misshandel, grovt olaga tvång och försök till grov utpressning.

23-åringen friades helt från åtalspunkten grov misshandel, men dömdes till 1,5 års fängelse för bland annat allmänfarlig ödeläggelse för balkongsprängningen.

När ärendet nu avgjorts i hovrätten, dit både åklagaren och de dömda överklagat, blev utgången en helt annan.

För 23-åringen innebär det att han slipper fängelse. Hovrätten ogillade åtalet för allmänfarlig ödeläggelse och ändrar domen till skyddstillsyn.

För flera av de andra blir påföljden däremot betydligt strängare:

* En 20-åring som i tingsrätten dömdes till skyddstillsyn fälls för såväl misshandel som försök till utpressning och får sin dom ändrad till fängelse i sex månader.

* En 23-åring som i tingsrätten dömdes till dagsböter fälls för misshandel och får sin dom ändrad till fängelse i sex månader.

* En 24-åring som friades i tingsrätten fälls för misshandel och döms till fängelse i tre månader.

* En 26-åring som i tingsrätten dömdes till fängelse i 13 månader fälls för misshandel och försök till utpressning och får sin dom ändrad till fängelse i 18 månader.

För en 22-åring och en 25-åring innebär hovrättens domslut mildare påföljder: 22-åringens fängelsestraff sänks från fem till två månader medan 25-åringen som dömts till skyddstillsyn får betala ett lägre skadestånd än det tingsrätten beslutade om.

Här saknas innehåll

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons