Annons

Landets största park för solceller kan byggas i Loshult: ”Om allt klaffar”

Sveriges största solcellspark kan byggas i Loshultstrakten i nordöstra Skåne.
Den planerade parken, som är på hela 136 hektar och upp till 255 000 solpaneler, skulle om den byggs bli mer än dubbelt så stor som landets nuvarande största.
– Jag skulle säga att den är normalstor, säger European Energys Sverigechef Peter Braun – som driver projektet.
Osby • Publicerad 28 juli 2024 • Uppdaterad 27 september 2024
European Energys Sverigechef Peter Braun säger att det ännu är tidigt i processen men att det finns planer på en solcellspark kring Loshult. Den kommer byggas i tre delområden med en total areal på 136 hektar.
European Energys Sverigechef Peter Braun säger att det ännu är tidigt i processen men att det finns planer på en solcellspark kring Loshult. Den kommer byggas i tre delområden med en total areal på 136 hektar.Foto: Pressbild

Företaget European Energy planerar att etablera en stor solpark utanför Loshult, i ett område som består av 136 hektar skogsmark.

Solcellsparken ska kunna producera upp till 126 GWh (gigawattimmar) per år. Enligt European Energy motsvarar det den årliga förbrukningen av hushållsel hos upp till 25 000 hushåll, cirka 114 procent av Osby kommuns elförbrukning och cirka tre procent av Skånes elproduktion.

Annons

Det kan jämföras med solparken Marklunda som etablerades förra året. Den parken har 3 500 solpaneler och en toppeffekt på 1,5 megawatt, vilket motsvarar en årsförbrukning för cirka 80 normalstora villor.

Är solcellsparken i Loshult gigantisk?

– Normalstor, skulle jag säga. Det finns ingen så stor solcellspark byggd i Sverige ännu. Men det håller på att byggas ett par riktigt stora parker. Ute i världen har det byggts fem gånger så stora parker som den vi planerar i Loshult, säger Peter Braun, vars företag European Energy enbart bygger solcellsparker på minst 30 hektar.

Enligt Svensk solenergis lista på solelsparker med över 1 megawatt är Strängnäs solcellspark på 44,3 hektar, och med en effekt på 21 megawatt, störst i landet – just nu.

I september i år beräknas solcellsparken i Hallstavik stå klar – och blir då störst i Sverige. Den omfattar cirka 92 000 solpaneler på en area på 71 hektar och beräknas ge en effekt på cirka 63 GWh, vilket motsvarar den genomsnittliga årliga elförbrukningen för drygt 12 600 normalstora villor.

Det preliminära solcellsparksområdet som ska undersökas vidare, är uppdelad i tre delområden och kommer ha en total areal på 136 hektar.
Det preliminära solcellsparksområdet som ska undersökas vidare, är uppdelad i tre delområden och kommer ha en total areal på 136 hektar.

Området i Loshult är fördelat på tre olika delområden både nordväst och sydväst om tätorten. Uppdelningen har gjorts med hänsyn till kända naturvärden, friluftsliv, vilt och jakt.

– Vi är väldigt tidigt i processen. Vi har kommit så långt att vi har gjort nyttjandeavtal med markägare. De kommer att gå över i arrenden om projektet blir verklighet, säger Peter Braun.

En samrådshandling har upprättats för att ta del av synpunkter, informera myndigheter, enskilda och allmänhet om det det planerade projektet. En samrådshandling ska inte förväxlas med en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som kommer att utreda miljöeffekterna mer ingående. En fullständig miljökonsekvensbeskrivning beräknas vara klar 2025 och ansökan om tillstånd ska också lämnas in under nästa år.

– Även natur- och kulturvärden ska utredas ordentligt. Vi vet att det finns möjlighet till en nätanslutning som är stor nog och att det finns plats till oss i densamma. Men det handlar också om kostnader. En nätanslutning av den storleken kan bli orimligt dyr, säger Peter Braun.

Hörby Solpark utanför Mjällby i Sölveborgs kommun. Totalt är parken 16 hektar stor och består av 28 300 paneler med solceller. Solelsparken i Loshult blir mycket större.
Hörby Solpark utanför Mjällby i Sölveborgs kommun. Totalt är parken 16 hektar stor och består av 28 300 paneler med solceller. Solelsparken i Loshult blir mycket större.Foto: Johan Hultgren

När kan solelsparken i Loshult bli verklighet?

Annons

– Nätanslutning kan ta tid att få till. Så jag skulle gissa att en solelspark i Loshult ligger fem år fram i tiden om allt klaffar. Nu ska ju alla först få säga sitt och tillstånd ska sökas, säger Peter Braun.

Den 1 november i år vill företaget senast ha in eventuella samrådsyttranden skriftlig med information och synpunkter på den planerade verksamheten från myndigheter, enskilda och allmänhet.

Fakta

European Energy AB

European Energy är ett danskt bolag som startade 2004 av Knud Erik Andersen och Mikael D. Pedersen.

European Energy arbetar med att utveckla, bygga och driva solparker i Sverige och andra länder.

Hela samrådshandlingen finns att läsa på företagets hemsida.

Källa: se.europeanenergy.com

Solceller på rad i en anläggning i Morgongåva. Det lär bli många rader av solcellspaneler på markställningar, cirka 3 meter höga. Befintliga vägar kommer breddas och förstärkas och nya vägar kommer behöva anläggas. Var är oklart ännu. Kring hela området kommer det finnas två meter höga stängsel med grova maskor för att småvilt ska kunna passera.
Solceller på rad i en anläggning i Morgongåva. Det lär bli många rader av solcellspaneler på markställningar, cirka 3 meter höga. Befintliga vägar kommer breddas och förstärkas och nya vägar kommer behöva anläggas. Var är oklart ännu. Kring hela området kommer det finnas två meter höga stängsel med grova maskor för att småvilt ska kunna passera.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons