Annons

Ishallsbeslut föremål för förvaltningsrätten

Beslutet att projektera vidare och upphandla byggnation av en ny ishall i Osby har blivit ett ärende för förvaltningsrätten.
Osby • Publicerad 1 april 2021 • Uppdaterad 15 december 2021
Att få till en ny ishall i Osby har pågått länge. Nu är samhällsbyggnadsnämndens senaste beslut i frågan anmält till förvaltningsrätten.
Att få till en ny ishall i Osby har pågått länge. Nu är samhällsbyggnadsnämndens senaste beslut i frågan anmält till förvaltningsrätten.

En ny ishall i Osby tätort är en följetong modell längre. När samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde i slutet av februari fattades beslut om att fortsätta projektera och upphandla en byggnation av en ny ishall i Osby. Men det beslutet har överklagats till förvaltningsrätten.

Ledamöterna i nämnden var överens om saken i sig. Moderaten Roy Svensson valde dock att reservera sig mot beslutsgången. Nu vill han även att förvaltningsrätten genomför en laglighetsprövning av beslutet och yrkar att det upphävs. Skulle så ske behöver ärendet handläggas ånyo.

Annons

– Det handlar inte om att vara emot en ishall, utan det handlar om beslutsgången, betonar Roy Svensson.

I skrivelsen till förvaltningsrätten menar han i korta drag att besluten nämnden fattade borde ha gått vidare till högre politiska instanser och därmed inte rimmar med kommunallagen.

Bland annat nämns behovet av ytterligare cirka 4,1 miljoner kronor till projektering samt att godkänna en högre målbild vad gäller kostnaden för ishallen. Tidigare har ett beslut fattats om en målbild på 80 miljoner kronor, men färskare beräkningar indikerar att summan troligen blir betydligt högre än så.

– Uppdraget var ett förslag på 80 miljoner kronor och så presenterar man ett förslag på cirka 100 miljoner kronor. Så kan man inte göra, det är inte det uppdraget man fått. Är det 80 så är det 80, säger Roy Svensson som menar att nämnden överskridit sina befogenheter.

”Det är principiellt viktigt att en nämnd beslutar inom ramen för sina befogenheter och att nämnden iakttar kommunallagens regelverk och etablerad praxis i kommunvärlden.”, skrivs i klagandet till förvaltningsrätten.

Samhällsbyggnadschefen Mathias Karlsson säger att projekteringen fortgår, att ett yttrande från kommunen förbereds och att man i övrigt inväntar vad förvaltningsrätten kommer fram till i ärendet.

Förvaltningsrätten har uppmanat Osby kommun att lämna in ett yttrande i ärendet senast den 19 april.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons