Annons

Ansöker om kameraövervakning i stadsbiblioteket

Hässleholms kommun vill inte portförbjuda stökiga personer från stadsbiblioteket. Däremot försöker man nu komma åt problemet via kameraövervakning.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 25 oktober 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Med kameraövervakning hoppas kommunen få bukt med åtminstone en del av problemen med stök och hot.
Med kameraövervakning hoppas kommunen få bukt med åtminstone en del av problemen med stök och hot.Foto: Arne Forsell/Arkiv

– Det blir nog ett av de första biblioteken i landet som har kameraövervakning om jag förstått saken rätt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Bibliotekschefen Anette Mjöberg och säkerhetschefen Calle Alm är i färd med att skicka in en ansökan om övervakning med hjälp av kameror inne i biblioteket. Det blir sedan upp till länsstyrelsen att säga ja eller nej.

Annons

Såvitt kommunen känner till har inga svenska folkbibliotek infört kamerabevakning i sina lokaler. Undantag finns på något håll där bibliotek har meröppet, det vill säga på tider då biblioteket är obemannat. På danska bibliotek är det däremot vanligt med kameraövervakning.

Kultur- och fritidschefen Anders Rosengren tror att det kan förbättra situationen:

– Ja, något skulle jag säga. Inte vad gäller högljudda ungdomar eller vuxna som beter sig illa, men det minskar nog risken för brott i form av hot och liknande. Där kan man anta att det blir en dämpande effekt.

Kameraövervakning finns redan i entréhallen, vid garderoben och i parkeringsgaraget.

SD-motion fick nej

Sverigedemokraterna har krävt kameror i kombination med att man ser över möjligheten att portförbjuda störande individer och skapar ett inpasseringssystem där giltig legitimation alternativt bibliotekskort krävs.

Förslaget behandlades av fullmäktige i måndags, som då avslog de bägge sistnämnda idéerna – inte utan debatt. I slutänden röstade bara SD och Folkets väl för motionen.

Argumenten mot var att Justitieombudsmannen i andra ärenden meddelat att det inte finns lagstöd för att förbjuda någon att vistas i lokaler dit allmänheten har tillträde, till exempel bibliotek, oavsett om personen tidigare uppträtt störande eller hotfullt.

Björn Widmark (FV) tyckte att det var så dumt att han uppmanade kommunen att strunta i lagen i det här fallet, vilket upprörde Connie Asterman (S):

– Jag kan inte skita i lagarna. Det vill jag inte vara med om. Det finns ett sätt att komma åt allt det här och det är det förebyggande arbetet. Var är alla de som behövs ute bland ungdomarna?

Politikerna oeniga

Robin Gustavsson (KD) betonade att det var barn man pratade om, som det dels var svårt att avkräva legitimation och där det kanske dels handlade om hur man från samhällets sida skulle möta dem på ett annat sätt än bara genom att stänga dem ute.

Annons

Det fick Sven Lundh (SD) att kontra med att det i första skedet handlar om att säkra arbetsmiljön för dem som jobbar och dem som vill ha en lugn stund på biblioteket:

– Man måste ju på något sätt åtgärda de här problemen, sedan är det en annan sak vad som händer med dem som blir ombedda att lämna platsen. Inpasseringssystemet kan ju underlätta för socialförvaltningen att identifiera individerna och sätta in åtgärder, menade han.

Lars Johnsson (M) menade dock att även idén med ett inpasseringssystem föll, när man inte fick portförbjuda de som stör.

Björn Widmark ironiserade över det faktum att man däremot gick vidare med kameraövervakning, så att man kan se vilka tidningar alla läser.

– Det är orimligt att ha en liten, liten skrivning någonstans som talar om att det går inte att vidta några som helst åtgärder. Inte ens dagen efter kan man säga att ”du är inte välkommen tillbaka för du skötte dig inte i går”. Det är landet Sverige, som å andra sidan kan bötfälla någon som inte har cykelhjälm.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons