Annons

Ungdomsgäng skapar otrygghet – Osby och Östra Göinge i botten

I Tyringe och Vinslöv är det ungdomsgäng som skapar otrygghet bland invånarna. I Hässleholm bland annat fortkörare.
Men det är resultaten för Östra Göinge och Osby kommuner som sticker ut i polisens årliga trygghetsmätning.
– Det är ingen större förändring mellan 2022 och 2023. Samtidigt är siffrorna absolut inte bra, säger Anna-Karin Davidsson, tillförordnad chef för LPO Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 29 november 2023
Anna-Karin Davidsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Hässleholm, visar resultatet av polisens årliga trygghetsmätning. I bakgrunden Lotte Melin (C) och Daniel Landin (S), kommunalråd respektive oppositionsråd i Osby kommun.
Anna-Karin Davidsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Hässleholm, visar resultatet av polisens årliga trygghetsmätning. I bakgrunden Lotte Melin (C) och Daniel Landin (S), kommunalråd respektive oppositionsråd i Osby kommun.Foto: Mikael Persson

Faktum är att LPO Hässleholm, där även Osby och Östra Göinge ingår, har näst sämst resultat bland Polisregion Skånes 20 lokalpolisområden. Det är bara i LPO Norra Malmö som den upplevda tryggheten bland medborgarna är mindre i årets trygghetsmätning.

– Upplevelsen är något vi måste jobba med. Det handlar om att vara tillgänglig och informera för att öka den upplevda tryggheten. Det kanske inte hjälper att bara minska brotten i antal, säger Anna-Karin Davidsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Annons

Hur trygga invånarna känner sig presenteras i indexvärden mellan noll och sex, där det lägre resultatet är det bästa. På kommunnivå landar Östra Göinge och Osby i topp i Skåne med index på 3,11 respektive 2,51 – där index över 2,10 räknas som en hög problemnivå.

Östra Göinge och Osby kommuner ligger i topp på listan över de nio kommuner inom Polisregion Syd som räknas ha hög problemnivå.
Östra Göinge och Osby kommuner ligger i topp på listan över de nio kommuner inom Polisregion Syd som räknas ha hög problemnivå.Foto: Mikael Persson

– Vi trodde att det skulle ligga ännu sämre till för Osbys del eftersom undersökningen var precis efter skjutningarna och vi hade en massiv skadegörelse framför allt i centrum, säger Daniel Landin (S), oppositionsråd i Osby kommun.

– Det är rätt tydligt att den som jag upplever ökade närvaron av polisen i centrala Osby, har gjort nytta, säger Lotte Melin (C), kommunalråd.

Den upplevda tryggheten i Hässleholms kommun är högre än i grannkommunerna med ett index på 2,05 vilket är marginellt högre än förra årets resultat. Totalt index för LPO Hässleholm är 2,30.

Enligt Maria Roos Brostedt, kommunpolis i Hässleholm, är det främst Vinslöv, Tyringe och Hässleholms tätort som den upplevda otryggheten har ökat.
Enligt Maria Roos Brostedt, kommunpolis i Hässleholm, är det främst Vinslöv, Tyringe och Hässleholms tätort som den upplevda otryggheten har ökat.Foto: Mikael Persson

– De som har en minskad trygghet jämfört med förra året är Tyringe, Vinslöv och Hässleholms tätort. I Tyringe och Vinslöv är det främst skadegörelse, ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen och buskörning med mopeder och mc som anges som orsak till att invånarna känner sig otrygga. I Hässleholms tätort är det främst folk som bråkar och slåss och att trafikregler inte följs, säger Maria Roos Brostedt, kommunpolis i Hässleholm.

– I Östra Göinge är det framför allt Broby och Glimåkra som sticker ut. Där kanske man undviker att åka kollektivt eller att gå ut på restaurang för att man är rädd för speciella personer. I Osby är det i tätorten den största otryggheten finns. Det här är människors känsla, säger Veronica Gustafsson, kommunpolis i Osby och Östra Göinge.

Veronica Gustafsson är kommunpolis i Osby och Östra Göinge, som ligger i topp vad gäller upplevd otrygghet.
Veronica Gustafsson är kommunpolis i Osby och Östra Göinge, som ligger i topp vad gäller upplevd otrygghet.Foto: Mikael Persson

Att otryggheten ökat samtidigt som antalet anmälda brott, enligt polisen, minskat har tf LPO-chef Anna-Karin Davisson en teori kring.

– Det är färre brott men grövre. Vi har haft en våldsvåg under sensommaren och hösten och har då behövt kraftsamla och prioritera – vi behövde vara på ett ställe och då blev någon annan ort utan polisiär närvaro under den perioden och det kan också visa sig i sådana här undersökningar.

Totalt är det 3 900 invånare i åldern 16-85 som valts ut att anonymt svara på frågorna i polisens trygghetsmätning: 2 100 i Hässleholms kommun och 900 i Östra Göinge respektive Osby kommuner. Svarsfrekvensen i år var cirka 53 procent, vilket är aningen lägre än förra året.

Problemområden i LPO Hässleholm

Vad är det då som skapar otrygghet i de respektive kommunerna? Här är några områden där invånarna upplever en försämring sedan förra årets trygghetsmätning.

Hässleholms kommun:

Tätorten: Trafikregler som inte respekteras, bilar som kör för fort, trygghetskänslan sent på kvällen – alla upplevs ha försämrats och fler säger sig avstå aktiviteter av trygghetsskäl.

Tyringe: Skadegörelse i utomhusmiljön och ungdomsgäng är det som oroar mest. Nya problem för i år är missbruk, buskörning, oro för inbrott och oro för skadegörelse på fordon.

Vinslöv: Skadegörelse i utomhusmiljön och ungdomsgäng är det som oroar mest, liksom buskörning med mopeder och liknande. Alla tre är på högsta nivå enligt trygghetsmätningen.

Bjärnum–Vittsjö: Trygghetskänslan sent på kvällen är något försämrad och skadegörelse utomhus är ett nytillkommet problem.

Sösdala: Nytillkommet problem är en låg kunskap om polisens lokala arbete.

Osby kommun:

Tätorten: Skadegörelse, bostäder som är tillhåll för narkotika- och alkoholmissbrukare, folk som slåss och bråkar utomhus, ungdomsgäng som stör ordningen, buskörning med mopeder, oron för att bli utsatt för inbrott, bli överfallen eller misshandlad i området.

Osbyborna upplever också en större otrygghet i att vara ute ensam sena kvällar, en större rädsla för speciella personer i sitt bostadsområde och känner i större omfattning en svag social tillit.

På landsbygden och i Lönsboda har dock den upplevda tryggheten antingen ökat eller är oförändrad.

Östra Göinge kommun:

Bedömningen är att här finns en mycket hög problemnivå – men på många områden har det ändå skett förbättringar enligt medborgarnas upplevelse.

Broby–Östanå–landsbygd: Missbruksproblem och utomhusstörningar har minskat men ligger fortfarande på en hög nivå medan den konkreta känslan av otrygghet har ökat. Värst är rädslan för speciella personer – den ligger för andra året i rad på nivå 6, som är den högsta.

Östra Göinge Norr: Missbruksproblem och den konkreta känslan för otrygghet har ökat. Även här är rädslan för speciella personer hög.

Knislinge-Hanaskog-Hjärsås: Här upplever medborgarna att det skett förbättringar på en rad områden, såsom nedskräpning, skadegörelse, ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen – däremot är det fler som avstår från allmänna kommunikationer på grund av rädsla och det har också tillkommit en oro för bland annat bostadsinbrott.

Sibbhult-Glimåkra-Immeln-landsbygd: Bostäder som är tillhåll för narkotika- och alkoholmissbrukare, skadegörelse och narkotikapåverkade personer utomhus upplevs ha ökat, liksom oron över att få inbrott i bostad eller förråd.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons