Annons

Avgörande beslut om solcellsparker – får nationell betydelse: ”Har överklagat”

Fortsatt nej till solcellspark på jordbruksmark.
Det beskedet kom under onsdagen från Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.
Knislinge • Publicerad 5 april 2024
Den tänkta solcellsparken öster om Knislinge, här i en illustration från företaget Alight, kan påverkas av onsdagens beslut i Svea hovrätt.
Den tänkta solcellsparken öster om Knislinge, här i en illustration från företaget Alight, kan påverkas av onsdagens beslut i Svea hovrätt.Foto: Alight

Striden om en stor solcellspark norr om Helsingborg, på hela 232 hektar, har nu avgjorts. Det danska företaget European Energy som ville bygga parken får nobben av Mark- och miljööverdomstolen.

Därmed ändrar domstolen det tidigare beslutet i den undre instansen mark- och miljödomstolen.

Annons

Länsstyrelsen Skåne, som var en av de klagande parterna, har pekat på att mycket jordbruksmark skulle ha tagits i anspråk av den nya solcellsparken. Man får nu rätt av Mark- och miljööverdomstolen.

– Anläggningen har i och för sig bedömts tillgodose ett väsentligt samhällsintresse, produktion av förnybar el. Enligt Mark- och miljööverdomstolen har det dock inte framkommit att behovet av förnybar elproduktion i området inte kan tillgodoses på annat sätt som inte tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk eller i vart fall i endast mindre omfattning gör det, skriver domstolen.

Här, öster om Knislinge, vill Alight bygga en solcellspark med upp till 90 000 paneler.
Här, öster om Knislinge, vill Alight bygga en solcellspark med upp till 90 000 paneler.Foto: WSP

Det här får påverkan på olika solcellsparker i landet som är tänkta att placeras på jordbruksmark. I februari berättade Kb/NSk att företaget Alight fått nej av Länsstyrelsen Skåne till en 40 hektar stor solcellspark öster om Knislinge, på Wanås gods mark (går att överklaga till mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt). Denna skulle då vara på 31 hektar jordbruksmark och 9 hektar skog (skogsdelen sa länsstyrelsen ja till). Solcellsparken skulle bli omkring nio gånger större än den vid Lägsta punkten i Kristianstad, längs med E22:an.

– Alight har överklagat, skriver Baltzar Wachtmeister, vd på Wanås gods, i ett sms till Kb/NSk.

Baltzar Wachtmeister, Wanås gods, berättar att Alight överklagat länsstyrelsens beslut.
Baltzar Wachtmeister, Wanås gods, berättar att Alight överklagat länsstyrelsens beslut.Foto: Mikael Persson

Anna Werner, vd på Svensk solenergi, berättar för TT att det är tråkigt att stora solcellsparker i södra Sverige inte byggs.

– Det är viktigt med mer elproduktion i södra Sverige. Det skulle sänka elpriset i det elområdet när solen lyser, säger hon och fortsätter:

– På ett sätt är det bra att den här domen nu kom för att förtydliga vad som gäller. Regering och riksdag behöver dra fram tydliga riktlinjer för när jordbruksintresset ska gå före elproduktion och vice versa. Det är onödigt att projektera en park där man ändå inte får anlägga den, säger Anna Werner.

Anna Werner, vd för Svensk solenergi, menar att det måste till tydligare riktlinjer.
Anna Werner, vd för Svensk solenergi, menar att det måste till tydligare riktlinjer.Foto: Jann Lipka

Sveriges självförsörjningsgrad gällande livsmedelsgrödor endast uppnår 50 procent, att jämföra med 75–90 procent under 1990-talet.

Skånes jordbruksmark utgör ungefär 1 procent av Sveriges landareal men står för 40–70 procent av landets totalskörd av de vanligaste livsmedelsgrödorna, menar Länsstyrelsen Skåne.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons