Annons

Kommunalrådet om skjutningarna: ”Kommunen har jättestort ansvar”

Kommunen har ett stort ansvar när det gäller att skapa trygghet, menar kommunstyrelsens ordförande Daniel Landin (S).
– Men det börjar långt innan en sådan här händelse sker, säger han.
Osby • Publicerad 3 juli 2023
Förskola, skola, arbetsmarknadsinsatser – det är exempel på tillfällen där kommunen kan arbeta för att förhindra våld i samhället, menar Daniel Landin (S).Foto: Mikael Persson

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Landin (S) ser inte på helgens skottlossningar med blida ögon.

– Man kan ju inte säga mer än att... Ja, det är för jävligt, höll jag på att säga. Det är sådana här händelser som vi inte vill ska förekomma i vårt samhälle, varken i Osby eller någon annanstans, säger han på måndagen.

Annons

Landin konstaterar att det är sådant här som skapar oro och otrygghet hos människor. Även om få tycks ha sett eller hört något när skjutningen inträffade, så är själva vetskapen om förekomsten av skjutvapen så nära inpå en faktor som bidrar till en känsla av otrygghet, menar han.

– Naturligtvis funderar man på vad det är som gör att människor, nästan lite lättvindigt, siktar vapen och avlossar skott där man vet att människor bor. Man har ju ingen aning om vem det kan träffa.

”Det allra viktigaste är att hela samhället är tydligt med att det här är fullständigt oacceptabelt.”
Lotte Melin (C)

Ärendet är polisiärt – men vilken roll anser du att kommunen kan spela i detta?

– För mig har kommunen ett jättestort ansvar, men det börjar långt innan en sådan här händelse sker. Jag tänker på förskola och skola, och de bitarna, svarar Daniel Landin.

Han påpekar även vikten av arbetsmarknadsinsatser.

– Det är viktigt med allt det där som på något sätt gör det enklare för människor att välja en annan väg. Sedan har man förvisso ingen aning om personerna som varit inblandade i den här skjutningen har varit i någon av våra kommunala verksamheter tidigare.

Daniel Landin lyfter vikten av en god dialog mellan kommunen och polisen. I en utredning får kommunen bistå med vad den kan.

– Det kanske finns verksamheter som har uppmärksammat saker och ting. Hemtjänsten, exempelvis, brukar vara väldigt uppmärksamma.

Landin lyfter också en allmän reflektion om trygghet och boende i kommunen.

– Hur gör vi för att skapa tryggare bostadsmiljöer, som gör det det svårare för de som vill utsätta andra människor för våld? Det är den typen av frågor man kan ställa, avslutar Daniel Landin.

”Tryggheten är en av våra prioriterade frågor” säger Lotte Melin (C).Foto: Marcus Enochsson
Annons

Lotte Melin (C) anser att det nu är av största vikt att samhället markerar mot sådant här agerande.

– Det allra viktigaste är att hela samhället är tydligt med att det här är fullständigt oacceptabelt, säger Melin.

Hur man löser våldsproblematiken är en annan fråga, enligt henne.

– Det är nog många som önskar att man visste vad man gör för att råda bot på det.

Kommunen arbetar kontinuerligt med frågor om tryggheten i samhället, påpekar Lotte Melin. Man vill att polisen är synlig, och det finns ett förebyggande arbete gentemot ungdomar.

– Tryggheten är en av våra prioriterade frågor, avslutar Lotte Melin.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons