Annons

Oro på Yrkesskolan efter besparingsbeslut: ”Kommer bli fler hemmasittare”

Idag finns det yrkesinriktningar för elever med NPF-diagnos på det individuella programmet på Yrkesskolan.
Men nu föreslås allt förläggas på Ekbackeskolan. Då försvinner yrkesinriktningarna för de eleverna och det blir enbart teori.
Lärare fruktar att det blir fler hemmasittare och att färre elever kommer ut i sysselsättning.
– Det här kommer kosta i slutändan, säger Ulrik Kromnow.
Osby • Publicerad 5 oktober 2023 • Uppdaterad 6 oktober 2023
Ulrik Kromnow, lärare, och Robert Madrusan, tillförordnad samordnare på Yrkesskolan.
Ulrik Kromnow, lärare, och Robert Madrusan, tillförordnad samordnare på Yrkesskolan.Foto: Jonas Lundin

– Det har lagt en blöt filt över hela verksamheten, säger Robert Madrusan, tillförordnad samordnare Yrkesskolan.

Det är dagen efter mötet då Osby kommunstyrelse beslutade att gå vidare med besparingar inom barn- och utbildningsförvaltningen. Bland annat innebär förslaget, som ska klubbas slutgiltigt av fullmäktige den 30 oktober, att gymnasieprogrammen barn och fritid, vård och omsorg samt hotell och turism på Ekbackeskolan läggs ned från och med nästa läsår.

Annons

Besparingsförslagen berör också kommunens andra gymnasieskola, Yrkesskolan, som håller till på Lärcenter på Södra Portgatan 28. Här finns elever som går anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola). Här finns också ett drygt 20-tal elever med någon form av NPF-diagnos (till exempel autism eller ADHD), som går IMA (en variant av det individuella programmet). Introduktionsprogrammet är till för den som inte har uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan.

Robert Madrusan, tillförordnad samordnare, och Ulrik Kromnow, lärare.
Robert Madrusan, tillförordnad samordnare, och Ulrik Kromnow, lärare.Foto: Jonas Lundin

Här på Yrkesskolan har IMA-eleverna möjlighet att studera tre olika yrkesinriktningar (park/fastighet/anläggning och försäljning och service och fordon)

– Detta är inte ett program där du går ut mot examen utan du går ut mot ett yrke, säger Robert Madrusan.

I förslaget ligger att flytta samtliga inriktningar på individuella programmet till Ekbackeskolan från och med nästa läsår.

Då försvinner också möjligheten för IMA-eleverna att studera på de praktiska inriktningarna.

– Det blir en teoretisk utbildning där borta, där de ska läsa upp ämnen för att kunna söka vanliga program sedan, säger Robert Madrusan.

– Hela modellen som den här skolan är uppbyggd kring, att få ut dem i sysselsättning, den skrotas helt och hållet, säger Ulrik Kromnow, lärare.

Ungefär sju–åtta av tio IMA-elever har en sysselsättning och kommer ut i arbetslivet när de går ut, berättar lärarna.

– Det handlar också om det sociala, att kunna vara som det står i styrdokumenten, en aktiv medborgare, en aktiv medborgare i samhället, både i yrkeslivet och som privatperson, säger Ulrik Kromnow.

Möjligheten att plugga med en yrkesinriktning får eleverna att komma till skolan, berättar lärarna. Nu fruktar de att det kommer bli fler hemmasittare.

Annons

– Vi öppnar dörrar för eleverna: Ni går här och då kommer ni ut i yrkeslivet. Med det nya förslaget, då går de på individuella programmet och när de är klara där, då får de plugga ännu mer sedan. De känner att de kommer ingen vart, säger Ulrik Kromnow.

Att flytta eleverna, som har NPF-diagnoser, till Ekbackeskolan, är inte så lyckat, tycker lärarna.

– När vi har lunch så äter vi på samma ställe som Ekbackeskolan men vi äter en halvtimme innan Ekbackeskolan kommer dit, för att våra elever fixar inte att vara där samtidigt som de. Men nu tänker man att nästa årskull inte bara ska vara i samma matsal, utan i samma klassrum, samma skola. Det kommer inte funka, säger Ulrik Kromnow.

Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons