Annons

Våldsdåden fick KD-politiker till Hässleholm

Vårens och sommarens våldsdåd fick två kristdemokratiska toppolitiker att på tisdagen besöka polisen i Hässleholm.
– Vi har med stor oro följt utvecklingen i Hässleholm den senaste tiden med skjutningar och sprängningar, säger Andreas Carlson (KD), partiets rättspolitiske talesperson.
Hässleholm • Publicerad 16 augusti 2022
Andreas Carlson, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson, besökte på tisdagen polishuset i Hässleholm efter våldsdåden i staden.
Andreas Carlson, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson, besökte på tisdagen polishuset i Hässleholm efter våldsdåden i staden.Foto: Simon Rehnström

En sprängning och tre skjutningar under våren fick polisen att sätta upp bevakningskameror i området Viaduktgatan/Götagatan. Senast lördagen den 6 augusti besköts en bil på öppen gata i centrala Hässleholm. Några dagar efter det hittade polisen knark och en förmodad sprängladdning på en känd adress.

De händelserna, och ett annalkande val, fick kristdemokraterna Andreas Carlson och Michael Anefur till polishuset i Hässleholm.

Annons

– Hässleholm är inte unikt, utan vi ser det i stad efter stad, där människor känner stor oro och riskerar att drabbas mitt på ljusan dag, säger Andreas Carlson.

På polishuset pratade de om verktyg som partiet vill ge rättsväsendet: fler poliser, anonyma vittnen, straffskärpningar, proaktiv avlyssning mot gängmedlemmar, men också att polisen ska kunna använda prover från befintliga DNA-register och att polisen ska få bygga upp egna.

”Hässleholm är inte unikt, utan vi ser det i stad efter stad, där människor känner stor oro och riskerar att drabbas mitt på ljusan dag”
Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson

Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef, är allmänt positivt till fler verktyg.

– Jag kommer inte motsätta mig om jag får fler verktyg att få människor fällda för brott som de begått, säger han.

Möjligheten att som lokalpolisområdeschef besluta om tillfällig kamerabevakning i 90 dagar är mycket bra, tycker han, men anser även att det skulle vara lättare att få den förlängd.

– I vissa lägen skulle vi behöva ha mer än 90 dagar på oss att få tillräckligt bra underlag så att vi kan skapa ett så bra beslut kopplat till människors integritet som möjligt, synkat med den upplevda tryggheten.

Tillgång till DNA-register skulle underlätta för polisen, menar han. Andreas Carlson menar att det allvarliga läget med brottsutvecklingen trumfar de invändningar om integritet som man kan tänkas ha.

– Vi har hundratals outredda mord i Sverige. Vi har en situation där inte ens var femte anmäld våldtäkt klaras upp och vi har möjlighet att få in bevisning.

Han tänker till exempel på att mordet på utrikesminister Anna Lindhs klarades upp när polisen fick tillgång till det så kallade PKU-registret (se faktaruta).

– Men det ska såklart omgärdas av tydliga staket, det ska vara domstol som beslutar att man får beslagta uppgifter ur DNA-biobankerna. Det ska vara för grova brott med minst ett års fängelse i straffskalan.

Pär Cederholm, avgående lokalpolisområdeschef.
Pär Cederholm, avgående lokalpolisområdeschef.Foto: Simon Rehnström

PKU-registret

PKU-prov är ett blodprov som tas på alla nyfödda barn i Sverige, med vårdnadshavares samtycke, för att leta efter ett antal allvarliga medfödda sjukdomar. Ibland kan det tas på äldre.

Provet består av uppgifter om vem provet kommer ifrån och ett filtrerpapper med fyra intorkade ringar blod. Provet började tas 1965 men det var inte förrän 1975 som uppgifterna började sparas i PKU-biobanken.

I biobankslagen framgår hur dessa prover ska sparas och hur de får användas. Bland annat måste patienten ge samtycke till att proverna sparas längre än två månader, och används i så fall i behandlings- och utbildningssyfte.

Källa: 1177 Vårdguiden, Karolinska universitetslaboratoriet.

Riksdagsledamöterna Andreas Carlson (till höger) och Michael Anefur, båda KD, besökte på tisdagen polisen i Hässleholm.
Riksdagsledamöterna Andreas Carlson (till höger) och Michael Anefur, båda KD, besökte på tisdagen polisen i Hässleholm.Foto: Simon Rehnström
Jonas LundinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons