Annons

”Hoppas att 2021 ska bli ’all time high‘ igen”

Drygt halvvägs in i mandatperioden ser kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C) tillbaka på 2020 – och blickar samtidigt framåt mot 2021.
Spadar i jorden, arbetsmarknadsinsatser och en förhoppning om att återigen kunna skaka hand är några av raderna på önskelistan.
Osby • Publicerad 8 januari 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Niklas Larsson (C), kommunalråd i Osby kommun, hoppas på att snart kunna skaka hand igen.
Niklas Larsson (C), kommunalråd i Osby kommun, hoppas på att snart kunna skaka hand igen.Foto: Magnus Wahlström

Med tilltaget avstånd slår vi oss ned en sen eftermiddag. Det gångna året kommer så smått på tal samtidigt som kommunalrådet Niklas Larsson (C) har svårt att slita ögonen från sin mobiltelefon.

Mitt i en mening om kommande investeringsprojekt avbryter han och utbrister:

Annons

– Nu har siffrorna kommit!

Siffrorna i fråga är de som anger hur många som föregående vecka konstaterats smittade av covid-19 – på kommunnivå.

– Vi har ju inte tillgång till andra siffror än de alla andra har, säger han.

Pandemin har förstås på alla vis präglat 2020. Antalet fall inom kommunens äldreomsorg har varit få, även om det i början av 2021 skett en viss ökning. Larsson menar att kommunen klarat situationen väl och riktar en eloge till personalen. Han lyfter även fram beslutsfattandet under året från kommunens krisledningsgrupp.

– Gruppen är mycket sammansvetsad och har vågat ta snabba beslut. Det låter självgott, men i flera fall har vi varit före med många beslut, säger han och syftar på nationella restriktioner och påbud och nämner bland annat besöksförbud på äldreboenden.

Många verksamheter och näringslivet har också påverkats. Föreningar likaså. Från kommunens håll har åtgärder vidtagits, exempelvis i form av utökade lokalt öronmärkta julklappspengar till kommunanställda och föreningsbidrag.

– Jag tycker att kommunen gjort vad kommunen kan för att öka handel och konsumtion och stötta, säger Larsson och fortsätter:

– Sedan har ju Svenskt Näringsliv sagt att kommuner kan vara drivande genom att inte pausa planerade investeringar. Det är också en insats.

Ämnet övergår till näringslivsfrågor. Även om pandemin satt vissa käppar i hjulet lyfter Larsson fram under 2020 genomförda aktiviteter och dialoger och betonar vikten av att fortsatt utveckla relationen mellan kommunen och näringslivet.

Mobiltelefonen är alltid nära till hands för Niklas Larsson (C).
Mobiltelefonen är alltid nära till hands för Niklas Larsson (C).Foto: Magnus Wahlström

– Vi ökade ju faktiskt med 63 placeringar på Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat i år och blev årets klättrare i Skåne.

Annons

Från en urusel placering till...

– Fortfarande dåliga siffror (plats 185 av landets 290 kommuner). Det tar tid att bygga förtroende.

Arbetslösheten är en annan nöt nödvändig att knäcka och vilken han lyfter som en av de viktigaste utmaningarna. Under 2020 drog jobbcentret Kompetensa igång och i mars sjösätts förvaltningen för arbete och välfärd – åtgärder där förväntningarna är höga gällande att hjälpa kommuninvånare till arbete.

– Det handlar om att rusta människor för arbete, en hel del saknar exempelvis gymnasieutbildning, menar Larsson.

För omkring ett år sedan summerade han 2019 som ett ”all time high” för kommunen sett till investeringsbudget. Även inför 2020 var planen att många spadar skulle sättas i jorden.

– 2020 har det invigts 18 nya förskoleavdelningar (på Skogsgården och Rönnegården) i kommunen.

– Men jag hoppas att 2021 ska bli ”all time high” igen, tillägger han.

För det ligger fortfarande många stora byggen på lut. Nya skolor i Lönsboda och Killeberg, brandstation i Osby tätort, ishall, äldreboende i Lönsboda…

– Utbyggnaden inom LSS är också viktig. Där har vi legat efter.

– Vi måste bli bättre på att se till att de beslut som fattas verkställs.

Annons

Bättre?

– 2006-09 satt jag i barn- och utbildningsnämnden, redan då fanns ritningar för en ny Örkenedskola. Vi måste gå igång med alla projekt. Nya skolor i Lönsboda och Killeberg är jätteviktigt, även för att locka hit nya kommuninvånare.

Hur är statusen med ishallen?

– Tanken att kunna ta ett beslut under våren.

Våren…?

– Våren 2021.

Med planer på att spadarna ska hagla mot markytan stundar även upphandlingar av varierande storlek.

– Upphandlingarna måste formuleras så att alla kan lämna anbud, stora som små. Vi vill inte att mindre företag missgynnas, betonar Larsson.

Tycker du att upphandlingarna fungerar bra i nuläget?

– Jag hoppas det, säger han och fortsätter:

Annons

– I Killeberg delas upphandlingarna exempelvis upp med skola för sig, förskola för sig och sporthall för sig. Det är ett exempel på hur det kan bli enklare för små företag.

Utmaningar och satsningar i all ära. I en coronamarinerad tid är likväl den kanske största förhoppningen att livet ska återgå till det normala.

– Jag har inte skakat hand med någon sedan i mars... Hoppas att vaccineringen kommer igång så att vi kan återgå till att ta i hand, kramas och få igång alla härliga evenemang i byarna igen, säger han avslutningsvis.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons