Annons

Christer Nylander: Frihet är besvärligt

Liberalismen erbjuder verktyg för att hitta sätt att leva tillsammans trots besvärliga individuella vägval.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 14 augusti 2023 • Uppdaterad 24 augusti 2023
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Christer Nylanders bok Den besvärliga friheten
Christer Nylanders bok Den besvärliga frihetenFoto: Sofia Nerbrand

När jag gick på Söderportskolan i Kristianstad hade vi ibland politiska diskussioner. De var roliga, men ibland lite omogna. De som var sossar eller ännu längre åt vänster fick omedelbart frågan om de ville att Sverige skulle vara som DDR, Sovjet eller Albanien. De som var höger fick höra att de ville att de fattiga skulle svälta ihjäl som i USA. Vi överdrev, men det hör väl till den åldern.

”Jag kallade mig anarkist.”

Jag deltog själv i diskussionerna, men bäst trivdes jag i skolbiblioteket där det fanns en mycket skicklig bibliotekarie. Jag letade efter böcker som kunde hjälpa mig förstå världen. Jag önskar att alla skolelever fick tillgång till ett riktigt bra bibliotek med en riktigt bra bibliotekarie.

Annons

Det jag sökte i böckerna var en förklaring till varför människor är som de är och varför samhället ser ut som det gör. Det gör jag fortfarande.

Jag kallade mig anarkist. Jag tänkte att människor skulle få bestämma så mycket som möjligt själva. Och så gillade jag (som många andra i den åldern) att protestera mot makten. Anarkism stod för den individuella friheten och den var emot att staten skulle bestämma hur jag ska leva mitt liv.

Jag skriver en del om detta i en ny bok som kommer ut i dagarna, ”Den besvärliga friheten” (Ekerlids).

Jag är inte anarkist längre. Jag är liberal. Och en anledning är att jag insåg att om det inte finns någon som håller ordning (staten) så riskerar det bli så att de starka och elaka bestämmer. Kanske var det när jag läste ”Flugornas herre” av William Golding som jag förstod det. Eller var det bara mognad. Jag vet inte.

Individens frihet att forma sitt eget liv är fortsatt min viktigaste drivkraft och jag tycker väldigt illa om när den som har makt utnyttjar sitt överläge till att försvåra livet för de som redan har det tufft.

Frihet är besvärligt. Det är därför min bok heter som den gör. Friheten är besvärligt för den enskilde som ska fatta en massa beslut och dessutom ta ansvar för dem. Den är också besvärlig för omgivningen, eftersom den fria människan kommer att fatta beslut som är oväntade och som inte riktigt passar in i andras planer, normer och förväntningar.

Men motsatsen till frihet är långt värre. Därför måste vi hitta sätt att leva tillsammans trots besvärliga individuella vägval. Liberalismen erbjuder verktyg för det som till exempel tolerans, rättsstat, demokrati och marknadsekonomi.

Just nu möter liberalismen en hel del motstånd. Några tycker att friheten och välståndet som liberaliseringen skapat inte kommer alla till del. Andra ogillar att nationen, familjen, klanen eller någon annan gemenskap fått mindre makt över individerna. I detta tycker jag liberaler (jag använder begreppet brett) är för defensiva, ängsliga och vilsna.

Min bok är inget facit på hur man ska möta denna motvind. För jag vet inte bättre än andra. Snarare ser jag den som ett försök att bidra till att andra kloka personer får nya tankar, nya vinklar, nya insikter som de sedan letar sig vidare från. Ungefär som skolbiblioteket på Söderport var för mig.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons