Annons

Nytt förslag på bordet – endast ett högstadium i Osby

Rektorernas arbetsbelastning har varit på tapeten i kommunhuset sedan en tid tillbaka.
Nu är ett förslag framtaget, som går ut på att förändra skolorganisationen i kommunen.
Om förslaget går igenom kommer högstadiet på Parkskolan att försvinna – och de berörda eleverna flyttas till Hasslarödsskolan.
Osby • Publicerad 14 juni 2023
Det har, sedan tidigare, funnits funderingar kring hur skolan i Osby kommun är organiserad, menar Annika Holmqvist Lundh. Det framkom när hon började se över hur arbetsbelastningen mellan kommunens rektorer kunde bli mer jämnt fördelad.
Det har, sedan tidigare, funnits funderingar kring hur skolan i Osby kommun är organiserad, menar Annika Holmqvist Lundh. Det framkom när hon började se över hur arbetsbelastningen mellan kommunens rektorer kunde bli mer jämnt fördelad.Foto: Marcus Enochsson

Annika Holmqvist Lundh är områdeschef för grundskola och gymnasium i Osby kommun. Hon har sedan tidigare haft i uppdrag att se över arbetssituationen för kommunens rektorer.

Nu finns ett förslag på bordet om att förändra hur skolverksamheten är organiserad.

Förslaget i kortet – Så påverkas skolorna

Hasslarödsskolans lågstadium förflyttas till Klockarskogsskolan

Parkskolans högstadium förflyttas till Hasslarödsskolan

Hasslarödsskolan blir en skola med årskurser 4 - 9

Parkskolan blir en skola med årskurser F - 6

Klockarskogsskolan blir en något större skola med årskurser F - 3

Killebergsskolan förblir en skola med årskurser F - 6, men får en ny rektor från Parkskolan

Osby tätort får därmed endast ett högstadium på Hasslarödsskolan

Annons

Bland annat innebär förslaget att Osby tätort endast skulle få ett högstadium, på Hasslarödsskolan. Det betyder att Parkskolans högstadium kommer flyttas dit om förslaget går igenom.

För att få plats på Hasslaröd kan då F-3-klasserna där flyttas till Klockarskogsskolan, som i nuläget beskrivs som ”en något för liten enhet” i Holmqvist Lundhs tjänsteskrivelse.

– Klockarskogsskolan är idag en väldigt liten enhet med knappt tjugo personal utspridda på förskoleklass till tredje klass och där finns möjlighet att utöka med en parallell till. Så lågstadiet på Hasslarödsskolan kan flytta dit, men mellanstadiet stannar. Och sedan finns det utrymme för mer högstadie på Hasslaröd, säger Annika Holmqvist Lundh.

F-6 på Parkskolan berörs inte av det aktuella förslaget. Det är bara Parkskolans högstadium som försvinner – eller förflyttas.

Rent praktiskt påverkas inte Killebergsskolan heller, som också är en F-6-skola, men däremot påverkas rektorernas organisation kring den.

– Killebergsskolan, som också är en liten enhet, skulle gå under Parkskolans rektor som får hjälp av en biträdande rektor, säger Holmqvist Lundh.

”Det här uppdraget som jag fick handlade inte om ekonomiska anpassningar. Vi skulle se till att det blev en mer jämn belastning för de olika rektorerna.”
Annika Holmqvist Lundh, områdeschef för grundskola och gymnasium

Varför behövs en sådan här förändring av organisationen?

– Det handlar om tre ben: arbetsmiljö, ekonomi och pedagogisk utveckling och pedagogisk säkerhet, svarar Annika Holmqvist Lundh.

Vad innebär pedagogisk säkerhet?

– Att det finns kompetens på plats, och en trygghet i att man har andra kollegor att bolla med inom sitt ämne och så vidare.

Annons

Områdeschefen påpekar att även om det på sikt är ett minskat elevunderlag i Osby kommun, och att det finns ett behov av att spara pengar, så är det inte enbart dessa frågor som varit viktiga här.

– Det här uppdraget som jag fick handlade inte om ekonomiska anpassningar. Vi skulle se till att det blev en mer jämn belastning för de olika rektorerna. När jag började titta på detta framkom det att det fanns många tankar och funderingar om själva skolorganisationen, säger Annika Holmqvist Lundh.

Annika Holmqvist Lundh har som mål att alla inom skolan ska känna sig trygga och välinformerade, inför eventuella förändringar.
Annika Holmqvist Lundh har som mål att alla inom skolan ska känna sig trygga och välinformerade, inför eventuella förändringar.Foto: Marcus Enochsson

Hon betonar också att förslaget – om det går igenom – inte blir verklighet förrän till hösten 2024.

– Vi ska ha tid att göra bra övergångar, och se över hur vi ska organisera elevhälsan bland annat. Jag vill inte att folk ska bli stressade. Vi vill att alla ska känna sig trygga och välinformerade. Det är vårt mål längs vägen. Och när det kommer upp frågetecken så arbetar vi med det tillsammans i rektorsgruppen så att det ska bli så bra som möjligt, avslutar Annika Holmqvist Lundh.

Marcus EnochssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons