Annons

Politikernas skarpa kritik efter ny dödsskjutning: ”Fruktansvärd utveckling”

En 20-årig man sköts ihjäl på Gamlegården under torsdagskvällen.
Nu reagerar politiken på det misstänkta mordet – och kräver akuta åtgärder.
– Gängkriminaliteten är i alldeles för stor utsträckning kopplad till utanförskapsområden, säger Maria Malmer Stenergard (M).
– Det här är fruktansvärt hemskt, säger Ulrika Tollgren (S).
Kristianstad • Publicerad 23 september 2022
Maria Malmer Stenergard (M) är från Åhus och Moderaternas migrationspolitiska talesperson.
Maria Malmer Stenergard (M) är från Åhus och Moderaternas migrationspolitiska talesperson.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya dödsskjutningen på Gamlegården innebär att 48 personer har skjutits ihjäl hittills i år i Sverige.

I Kristianstad har två män mördats – bara på tre månader.

Annons

– I och med det här har vi slagit det dystra rekordet, konstaterar Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Åhus, och Moderaternas migrationspolitiska talesperson.

Maria Malmer Stenergard (M).
Maria Malmer Stenergard (M).Foto: Johan Nilsson/TT

Hon är bekymrad över de senaste årens utveckling med gängkriminalitet – inte minst i Kristianstad.

– Det är en fruktansvärd utveckling vi nu ser. Det är den allra första prioriteringen för den regering som tillträder att vidta en rad drastisk åtgärder så att vanliga medborgare känner sig trygga igen.

Den danska modellen, som diskuterats mycket i valrörelsen, blir viktig att titta på, anser Maria Malmer Stenergard (M).

– Där har man lyckats minska kriminaliteten med bland annat dubbla straff för gängkriminella och tillfälliga visitationszoner. Förebyggande avlyssning i kriminella miljöer är något som polisen här i Kristianstad lyfte när jag träffade dem på Gamlegården efter skjutningen förra sommaren.

Tystnadskulturen är ett annat stort problem i det här sammanhanget, anser Malmer Stenergard (M), som vill se att det blir tillåtet att vittna anonymt.

– Gängkriminaliteten är i alldeles för stor utsträckning kopplad till utanförskapsområden, det är också kopplat till alldeles för hög invandring och bristande integration.

Kameror, fler poliser och väktare lyfts ofta fram som ”snabba” åtgärder. Vad ser du behövs långsiktigt för att bryta utvecklingen?

– Akuta åtgärder är nödvändiga för att människor ska kunna röra sig fritt i kommunen, men för att bryta det på sikt måste vi börja i skolan. Att klara skolan är det bästa vaccinet mot kriminalitet. Det är för många barn som inte behärskar det svenska språket och därför har vi bland annat föreslagit språkförskola. Att satsa på föreningslivet är också viktigt. Det är en otroligt bred palett som behövs.

Ulrika Tollgren (S).
Ulrika Tollgren (S).Foto: Mikael Persson

Ulrika Tollgren (S), Socialdemokraternas tillträdande gruppledare i Kristianstad, vädrar sina tankar:

Annons

– Det här är fruktansvärt hemskt. Och så hänsynslöst att skjuta inne i ett bostadsområde, att utsätta även andra för fara. Det är skrämmande att man är så kall. Det är bland folks hem, där man har rätt att känna sig trygg, säger Tollgren (S).

Hur går diskussionen inom kommunpolitiken kring utvecklingen?

– Vi i S kämpar fortsatt för att få en kvarterspolis på Gamlegården som kan jobba förebyggande och skapa de nätverk som behövs. Vi måste också samarbeta över partigränserna för att stödja dem som vill hoppa av det kriminella.

En bred satsning på feriearbete, lovaktiviteter och föreningslivet är samtliga politiker som Kb/NSk pratat med överens om.

2019 togs ett politisk handslag för ökad trygghet i Kristianstad, men hittills har det varit mest fokus på kortsiktiga lösningar. Tollgren (S) riktar viss kritik mot det.

– De mjuka delarna med bland annat stöd till avhopparverksamhet, där finns goda insatser, men det behöver stärkas ytterligare. Långsiktigt måste vi se till att ingen ung människa väljer gängen, utan att de har en ljus framtid.

Hon pekar också på vikten av att gå in tidigt när man ser barn i riskzonen och jobba med hela familjen.

Pierre Månsson (L).
Pierre Månsson (L).Foto: Simon Rehnström

Kommunalrådet Pierre Månsson (L):

– Det är klart att man blir både förbannad och ledsen att det här fortsätter. Jag tror vi är rätt politiskt överens i den här frågan. Men i grunden är det här en rent polisiär sak. Det är svårt för oss som kommunpolitiker att på kort sikt kunna påverka det här.

Men långsiktigt finns det saker att göra?

Annons

– Det behövs en omvandling av Gamlegården. Vi måste inse att miljonprogrammen är ett stort problem. Men vi ser ju det inte minst i Kristianstad nu. Det måste finnas en långsiktig plan för hur man jobbar med de här områdena, säger Månsson (L).

”Akuta åtgärder är nödvändiga för att människor ska kunna röra sig fritt i kommunen”
Maria Malmer Stenergard (M)

Socialtjänstlagen måste också ändras, anser han.

– Den är tandlös för unga som hamnar i kriminalitet. Den är inte uppdaterad efter dagens förhållanden. Vill inte föräldrar medverka i diskussionerna när unga har hamnat på glid så är det svårt för socialen att agera.

Han vill påminna om att de som drabbas värst av det här är de som bor på Gamlegården.

– Det finns otroligt många, framför allt tjejer, som vuxit upp där som gått vidare; läst på universitet, utbildat sig till läkare. Vi måste komma ihåg det också, säger Månsson (L).

Camilla Palm (M).
Camilla Palm (M).Foto: Mikael Persson

Camilla Palm (M), kommunstyrelsens ordförande:

– Det som har hänt är tragiskt, först och främst för de som drabbats, men också för hela samhället, säger Palm (M).

Hon pekar på vikten av det förebyggande arbetet som måste stärkas. Att fånga upp barn och unga som riskerar att rekryteras till kriminell verksamhet.

– Vi har ett pågående samarbete med forskare för att få en analys och bättre metoder för att kunna hantera och lösa utanförskapsproblematiken, säger Palm (M).

Kommunens lägesbildsgrupp där civilsamhälle och polismyndighet samarbetar träffades under fredagen med anledning av dödsskjutningen, berättar hon.

Annons

– Där diskuteras om det finns fler insatser som behöver sättas igång.

Här saknas innehåll

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons