Annons

Upphandlingar för ny skola och idrottshall avbryts – igen

För andra gången väljer Osby kommun att avbryta upphandlingarna gällande den nya grundskolan och idrottshallen i Killeberg.
Anledningen är att de bud som har kommit in ligger åtskilliga miljoner över den beviljade budget som finns för projekten.
Killeberg • Publicerad 23 april 2022
Eftersom de bud som har kommit in gällande den nya skolan och idrottshallen i Killeberg ligger flera miljoner kronor över beviljad budget, avbryts båda upphandlingarna.
Eftersom de bud som har kommit in gällande den nya skolan och idrottshallen i Killeberg ligger flera miljoner kronor över beviljad budget, avbryts båda upphandlingarna.Foto: Arkivbild

Planerna på den nya grundskolan och idrottshallen i Killeberg kommer nu att försinkas eftersom samhällsbyggnadsnämnden beslutat att avbryta upphandlingarna.

– Det handlar om pengarna och att buden som kommit in ligger så långt över de avsatta medel som finns, säger Lotte Melin (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

– När det kommer till skolan ligger det lägsta bud som vi fick in på cirka 18 miljoner över den beviljade budgeten.

Den budget för grundskolan som kommunen har beviljat ligger på 53 miljoner kronor och för idrottshallen är det omkring 25 miljoner kronor.

Även när det kommer till den nya idrottshallen så har kommunen fått in bud som är långt över den tänkta budget som de har, vilket gör att de också väljer att avsluta den upphandlingen.

– Det lägsta budet på idrottshallen som vi har fått in ligger cirka 20 miljoner över den målbild vi har, säger Lotte Melin (C).

Varför ligger buden så långt över den budget som ni har satt?

– Vi tänker att en del av detta handlar om att de ska byggas på för kort tid. Att det helt enkelt är svårt att bygga dem på den tiden som vi har satt. Den grejen tycker vi är ganska tydlig, men sen är det säkert flera parametrar som ligger bakom detta som vi kommer undersöka nu för att sen kunna få ut upphandlingarna igen.

Nu är det andra gången som upphandlingarna avbryts. Hur ser det ut med tidsplanen för när skolan och idrottshallen kan stå klara?

– Vi har inte hunnit göra en ny tidsplan än och de här besluten kan överklagas fram till den 2 maj. Men under tiden jobbas det så klart på att göra om upphandlingar och att ta reda på vad det beror på att buden är så högt över vår budget.

Lotte Melin (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Lotte Melin (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.Foto: Magnus Wahlström/Arkiv
”Vi omarbetar upphandlingarna redan nu. De ska ut så fort som möjligt igen för detta kostar oss pengar.”
Lotte Melin (C), ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Enligt Lotte Melin kan det bli aktuellt att skjuta till mer pengar till projekten, eller att arbeta bort vissa saker som kan göra byggnationerna dyrare, men det kommer det först att tas beslut om när hela analysen är gjord.

– Vi omarbetar upphandlingarna redan nu. De ska ut så fort som möjligt igen för detta kostar oss pengar. Men nu måste vi gå igenom det här ordentligt och ändra på det som inte har varit bra och se hur vi kan formulera om det för att upphandlingarna ska fungera, säger Lotte Melin (C).

Här saknas innehåll

Annons

Det var för drygt ett halvår sedan som kommunen för första gången valde att avbryta upphandlingarna gällande den nya grundskolan, idrottshallen samt förskolan i Killeberg. Då handlade det om att kommunen hade felaktiga krav i upphandlingarna och uteslöt anbud från ett flertal lokala byggföretag, något som kommundirektören Petra Gummesson sade var ”ett allvarligt misstag.”

Nyligen gick Osby kommun ut med att upphandlingen gällande förskolan i Killeberg vunnits av det lokala byggföretaget Rickardssons bygg.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons