Annons

Unga som springer på tak ett ökande problem: ”Känner en stark oro”

Barn och ungdomar som springer på skoltaken blir ett allt större problem i kommunen.
Förutom en stor risk för fallolyckor kostar det samhället mycket pengar. Notan i fjol: 1,2 miljoner kronor.
– Vi känner en stark oro för det här, säger Anna Nordin, BRÅ-samordnare.
Kristianstad • Publicerad 8 juni 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Jan Pettersson

Takspring är inget nytt – men det tycks vara en växande trend bland barn och ungdomar att ta sig upp på taken till skolor och förskolor.

Under de senaste veckorna har polisen fått kännedom om 13 fall där skolpersonal, boende eller förbipasserande hört av sig.

Annons

– Vi känner en stark oro för det här och befarar ett högt mörkertal av barn och unga som vistas på taken, säger Anna Nordin, kommunens BRÅ-samordnare (Brottsförebyggande rådet), och fortsätter:

– Innan var det något som förekom endast kring vissa skolor, men nu har det spridits mer. Här har vi att jobba med att försvåra, så att man inte kan ta sig upp på taken. Men det här är också ett föräldraansvar.

Förutom att det ibland sker skadegörelse i samband med takspringet, där teknik som åskledare och solceller har förstörts, är det också en enorm risk.

Dels för fallolyckor och dels för att skada sig allvarligt på tekniken.

– Vi vill ha hela tak och hel teknik, men den stora oron är våra barn och ungdomar, säger Sabina Månsson Hultgren (S), vice ordförande i BRÅ.

Anna Nordin är samordnare på BRÅ.
Anna Nordin är samordnare på BRÅ.Foto: Bosse Nilsson
”Här har vi att jobba med att försvåra, så att man inte kan ta sig upp på taken.”
Anna Nordin, BRÅ-samordnare

De åtgärder som kan göras och som man nu påbörjar för att försöka förhindra springet är bland annat att se över brandtrappor, förklarar kommunpolis Martin Thornell.

– De ska funka som utrymning, men inte kunna användas för att ta sig upp på taken. Det får man se över nu.

Det här bör också tas med tidigt när byggen av nya skolor och förskolor planeras, anser Martin Thornell.

– Vi kan inte bara skicka väktare utan måste titta på den här typen av åtgärder också.

Men de åtgärder som kommunen kan gå in med räcker inte hela vägen utan BRÅ vädjar även till allmänheten att ha lite extra koll runt skolorna.

Sabina Månsson Hultgren (S).
Sabina Månsson Hultgren (S).Foto: Tommy Svensson
Annons

Förutom takspringet ökar även den allmänna skadegörelsen på skolor och förskolor i kommunen. Det handlar om klotter, utepingisbord som välts och nedskräpning.

Skolpersonal måste börja varje måndag med att städa upp och ställa i ordning.

– Det vi kan hjälpas åt med, för att pengarna ska gå till skolan i stället, är att man kan förlägga kvällspromenaden med hunden till skolan. Att vuxennärvaron ökar är viktigt och det skadar inte att säga till, om man känner sig trygg med det, säger Martin Thornell.

Kommunens kostnad totalt för skadegörelse och klotter på skolor och förskolor var förra året 1,2 miljoner kronor. Kostnaden för insatser som ska förhindra skadegörelse ligger på 600 000 kronor per år enligt tekniska förvaltningen.

Martin Thornell, kommunpolis.
Martin Thornell, kommunpolis.Foto: Ingela Rutberg
Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons