Annons

Mordförsöksoffret känd av polisen: ”Vi tror man vet vem man skjuter efter”

Polisen vet nu att mannen som blev beskjuten i lördags är en hässleholmare i 25-årsåldern, och känd av dem sedan tidigare.
Med den vetskapen har även teorin om att skjutningen hör samman med tidigare grova brott stärkts.
Hässleholm • Publicerad 9 augusti 2022
Polisen spärrade av Frykholmsgatan efter lördagens skottlossning, och sökte bland annat med hund.
Polisen spärrade av Frykholmsgatan efter lördagens skottlossning, och sökte bland annat med hund.Foto: Lasse Ottosson

Redan under måndagen hade polisen uppgifter som pekade mot en trolig målsägare.

– Nu har vi säkerställt det genom ytterligare förhör med människor i dennes omgivning, säger Håkan Klein vid Hässleholmspolisen, som är förundersökningsledare i utredningen.

Annons

Personen det rör sig om är en hässleholmare i 25-årsåldern som sedan tidigare är känd av polisen.

På tisdagseftermiddagen hade han ännu inte förhörts av polisen.

– I nuläget har vi inte fått tag i honom, men enligt uppgift från närstående är han vid god vigör. Vi kommer att höra honom inom det närmaste, säger Håkan Klein.

”Vi har samlat jättemycket signalementsuppgifter från personer som sett gärningsmannen. Av vittnesmålen att döma rör det sig om en yngling.”
Håkan Klein.

Vem som försökte skjuta honom, och nu är misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott, vet polisen ännu inte. Men det finns gott om uppgifter för dem att arbeta vidare med.

Förundersökningsledare Håkan Klein vid Hässleholmspolisen räknar med att den polisiära närvaron i Hässleholm kommer att öka med anledning av mordförsöket.
Förundersökningsledare Håkan Klein vid Hässleholmspolisen räknar med att den polisiära närvaron i Hässleholm kommer att öka med anledning av mordförsöket.Foto: Simon Rehnström

– Vi har samlat jättemycket signalementsuppgifter från personer som sett den misstänkte. Av vittnesmålen att döma rör det sig om en yngling. Mycket tyder på att han försvann på en elscooter, och vi vet i vilken riktning, säger Håkan Klein.

Vad för slags vapen som användes är enligt förundersökningsledaren ännu oklart, och han vill inte kommentera vad de fynd som gjordes på brottsplatsen pekar mot.

Här saknas innehåll

Brottsutredningen fortsätter med bland annat omförhör med en del vittnen, inre spaning och genomgång av filmer från övervakningskameror.

– Naturligtvis handlar mycket också om vad målsägande kommer att berätta för oss, säger Håkan Klein.

Att åtminstone offret är identifierat stärker polisens uppfattning om att det rör sig om en uppgörelse i kriminella kretsar. Teorin om att lördagens våldsdåd har koppling till skjutningarna på Viaduktgatan och Götagatan tidigare i år har också stärkts.

– Mycket talar om att skjutningen hör samman med de tidigare händelserna, säger Håkan Klein.

Annons

Finns det en risk att konflikten eskalerar och att det sker hämndaktioner?

– Den risken finns naturligtvis alltid, men för att förebygga det är jag helt övertygad om att den polisiära närvaron, av både polisbilar och civil personal, kommer att öka. Den som bor och vistas i Hässleholm, och inte är med i kriminella sammanhang, ska kunna känna sig trygg. Eftersom vi tror att man vet vem man skjuter efter är risken för utomstående att bli skadade fortfarande liten, säger Håkan Klein.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons