Annons

Kommunens drag efter vandalismen – ska skrämma unga med ljud

Den omfattande skadegörelsen på skolor, fritidsgården och järnvägsstationen får Osby kommun att ta till ljudskrämmor.
Högfrekventa irriterande ljud som bara unga människor under 25 år kan höra.
– Sedan några månader tillbaka använder vi mosquitoboxar som sänder ut höga ljudfrekvenser, säger Kim Olsen, säkerhetschef på Osby kommun.
Osby • Publicerad 15 maj 2023
Kim Olsen, säkerhetschef på Osby kommun.
Kim Olsen, säkerhetschef på Osby kommun.Foto: Marcus Enochsson

Sedan sportlovet har skadegörelsen ökat markant i Osby kommun.

Enligt kommunpolis Veronica Gustavssons statistik har skadegörelsen fördubblats jämfört med samma tid förra året.

Annons

– Nu har vi inte fått alla fakturor ännu. Men vi bedömer att det handlar om fakturor för perioden på 70 000 till 100 000 kronor för skadegörelse på kommunens egendom, säger Mathias Karlsson, förvaltningschef på samhällsbyggnad i Osby.

Skadegörelse på Pulsen i Osby.
Skadegörelse på Pulsen i Osby.Foto: Marcus Enochsson

– Det har varit omfattande fönsterkrossning på skolor, järnvägsstationen, Jenvägen över spåret och på fritidsgården Pulsen. Det har också hänt att någon satt brinnande marschaller under en av kommunens elbilar. Smällare har kastats in sedan man krossat fönster på polisens lokaler i kommunhuset. Det sistnämnda kunde ha fått katastrofala följder om det tagit eld, säger Kim Olsen när han informerar kommunstyrelsens politiker om skadegörelsen och tillägger att man misstänker att det handlar om ett antal förhållandevis unga individer.

– Klart är också att folk i Osby är arga och förbaskade. Det skapar också en känsla av otrygghet. Men vi gör vad vi kan för att förebygga brott från kommunens sida, säger han och förklarar att finns en rad olika åtgärder.

Ljudskrämma

’Mosquito box’, en brittisk uppfinning från mitten av 2000-talet. Det producerar ett ljud med en frekvens av cirka 17 kHz, en frekvens så hög att bara ungdomar kan höra ljudet. Ju äldre man är, desto mindre chans att höra det. Volymen är hög, 80 decibel. 80 decibel motsvarar ljudet från en lastbil som kör i 60 kilometer i timmen.

Det är ett ljud som är speciellt utformat för att vara irriterande, för att ge lyssnaren så mycket obehag som möjligt.

Källa: Nyhetsbyrån Järva, 1/7-2019

– Vi har flera tekniska lösningar som vi använder oss av. Så kallade mosquito boxar är en sådan lösning som vi använder sedan några månader. Det är ett system som sänder ut ljudfrekvenser som är obekväma för unga människor. Ljuden är obehagliga för människor som är 25 år och yngre. Vi andra hör inget, säger KIm Olsen.

Hjälper ljudskrämmorna? Eller flyttar ni bara problemet?

– Risken finns att vi flyttar problemet. Men det är bara en av flera tekniska lösningar vi jobbar med. Vi ser också över och uppdaterar kvaliteten på de kameror som redan finns uppsatta. Vi sätter dessutom upp nya. Vi jobbar även med sensorer som känner av när det finns folk på platser som inte ska vara befolkade vid tidpunkten. Sensorerna kan larma eller köra igång bevakningskameror, säger Kim Olsen.

Har de här åtgärderna hjälpt?

– Det är svårt att säga hur åtgärderna påverkar. Syftet är att förebygga brott. Det är kommunens uppdrag, medan polisen bekämpar brottsligheten. Men vi hoppas att det ska hjälpa.

Kommunen har även väktare som gör sina ronder i kommunen.

– Exakt hur vi jobbar där vill jag av förklarliga skäl inte berätta. Men jag kan säga att vi har ändrat vår användning av väktare i samhället och ökat antalet väktare i Osby kommun, säger Kim Olsen som kommer hålla politikerna i kommunstyrelsen underrättade om hur det går med att förebygga skadegörelsen.

Här saknas innehåll

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons