Annons

Kristianstad lider av akut elbrist – C4 Energi satsar 1,2 miljarder: ”Problem”

Kristianstad lider av akut elbrist. Självförsörjningen av el måste öka från fem till 50 procent till år 2030.
För att klara det står C4 Energi inför en historisk satsning på totalt 1,2 miljarder kronor.
En ny solcellspark, tio gånger större än Solpunkten, är en del.
– Kan vi inte säkerställa energiförsörjningen blir det stopp på nyetableringar och nybyggnationer, säger C4 Energis vd Kajsa Hedberg.
Kristianstad • Publicerad 22 augusti 2024
Kajsa Hedberg är vd på C4 Energi. ”Skåne är i dag sämst i Europa i självförsörjningsgrad”, säger hon.
Kajsa Hedberg är vd på C4 Energi. ”Skåne är i dag sämst i Europa i självförsörjningsgrad”, säger hon.Foto: Sofia Åström

Elbristen i Kristianstad har satt stopp för både bostadssatsningar och företagsetableringar, en situation som ledde till en intensiv politisk debatt i våras.

Och att kommunen står inför stora utmaningar när det gäller elbristen är ett faktum. Det handlar om flera faktorer: effektbrist i centrala Kristianstad, att det är fullt i regionnätet, låg självförsörjningsgrad och kapacitetsbrist i elnätet.

Annons

Den låga självförsörjningsgraden gör inte bara Kristianstad mindre konkurrenskraftigt, det gör också kommunen utsatt i krislägen.

– Kan vi inte säkerställa energiförsörjningen blir det stopp på nyetableringar och nybyggnationer. Och det blir problem med arbetstillfällen, säger C4 Energis vd Kajsa Hedberg.

Samtidigt pågår en omställning där Sveriges ambition är att vara fossilfritt år 2045. För Kristianstads kommun är målet satt till 2030. Det innebär ett ökat behov av elektrifiering där Sverige har ett fördubblat behov av el fram till 2045.

Kombinationen är en utmaning för energiföretagen.

– Vi står inför en stor omställning i hela samhället och för att klara den gröna omställningen har vi ökat behov av el för att ersätta de fossila bränslena, konstaterar C4 Energis vd Kajsa Hedberg.

För C4 Energi innebär det att man nu står inför en historisk investering på totalt 1,2 miljarder fram till år 2027. Självförsörjningsgraden när det gäller el måste höjas markant, både av miljöskäl och för att Kristianstad ska kunna utvecklas och det är bråttom, förklarar Hedberg.

– Målet är 50 procent självförsörjningsgrad både vad gäller energi och effekt. Vi har i dag bara fem procent självförsörjningsgrad när det gäller effekt och 33 när det gäller energi i Kristianstad.

”Det krävs nya samarbeten på nya sätt än vad vi historiskt gjort”, säger Kajsa Hedberg.
”Det krävs nya samarbeten på nya sätt än vad vi historiskt gjort”, säger Kajsa Hedberg.Foto: C4 Energi

Även i Skåne som region har man satt målet att ha en självförsörjning på 50 procent.

– Men Skåne är i dag sämst i Europa i självförsörjningsgrad. Av det vi använder producerar vi själva bara 15 procent. Det är den stora utmaningen, säger Kajsa Hedberg.

Låg tillgång till el gör också att det blir dyrare i Skåne. Och inmatningen till Kristianstad är fysiskt begränsad. Det går inte att leverera mer.

Annons

– Där jobbar vi med Eon för att bygga ut, men det är inte klart förrän tidigast 2030.

För att klara målet på 50 procent måste man bland annat öka produktionen i den befintliga vindkraften, utöka solkraften och kraftvärmen, förklarar Kajsa Hedberg. Bland annat planeras en ny solpark i de södra delarna av kommunen, tio gånger större än Solpunkten vid E22. Exakt var den ska ligga kan C4 Energi inte kommentera ännu, uppger de.

I planen finns även utökning av Allöverket, utbyggnad av det lokala elnätet och stationer, att få lokala aktörer att styra sitt uttag genom en lokal flexmarknad och villkorade avtal och batterilager för att kunna kapa de högsta topparna. Man utreder även en biogasturbin. Möjligheten att sammankoppla Kristianstads fjärrvärmenät med Hässleholms diskuteras också.

– Det krävs nya samarbeten på nya sätt än vad vi historiskt gjort, där vi dels tittar på hur vi kan jobba närmare inom kommunkoncernen så vi säkerställer att energiförsörjningen är en integrerad del av samhällsplaneringen. Detta för att inte hamna som med fängelsetomten – att vi inte kan anta detaljplanen för vi har tagit allt stegvis i stället för att titta på hela systemet, säger Kajsa Hedberg.

Fakta

Kristianstads kommuns mål

Klimatneutralt år 2030

Förnybar elproduktion ska uppgå till minst 500 GWh. Minst 100 GWh solel per år ska produceras i kommunen.

Behovet av el i Kristianstads kommun idag: 960 GWh. År 2030: 1 100 GWh.

Summa lokal kraftproduktion idag: 320 GWh. År 2030: 530 GWh.

Behov av eleffekt vid toppbelastning idag: 111 MW. År 2030: 140 MW.

Summa lokal tillförsel/lager effekt: 6 MW. År 2030: 50 MW.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons