Annons

Efter bilskrotsupplag kommer solskens-el i Marklunda: ”Fler är på gång”

Nästan 3 500 solcellspaneler på den forna bilskroten i Marklunda utanför Osby levererar sedan två veckor tillbaka solel ut på elnätet.
– Den här parken är vår första, men fler är på gång. Bland annat här i Osby kommun, säger Tomas Eklund, projektledare på New Energy Solutions AB.
Osby • Publicerad 20 februari 2023 • Uppdaterad 21 februari 2023
Solcellsparken i Marklunda är den allra första för företaget Nesab.  Markus Lantz är vd och Tomas Eklund är projektledare.
Solcellsparken i Marklunda är den allra första för företaget Nesab. Markus Lantz är vd och Tomas Eklund är projektledare.Foto: Simon Rehnström

Himlen är grå och starka vindbyar gör att det regnar på snedden. Tomas Eklund och Markus Lantz visar vägen till en teknikbod som kan erbjuda lite skydd mot regn och blåst.

– I dag producerar vi nästan ingen el alls. Men det räcker att vädret slår om och blir disigt för att elproduktionen ska öka. Vår toppeffekt ligger på 1,5 megawatt, säger Markus Lantz, vd för Nesab.

”Vi kommer kunna leverera två gigawattimmar per år. Det motsvarar 100 normalstora villors årsförbrukning.”
Tomas Eklund, projektledare New Energy Solutions AB, Nesab.
Annons

– Vi kommer att kunna leverera två gigawattimmar per år. Det motsvarar 100 normalstora villors årsförbrukning, utvecklar Tomas Eklund.

Marken användes fram till 2004 som ett skrotupplag. Bilskroten hade då funnits på fastigheten sedan i slutet av 1940-talet.

– Kommunen ville använda marken och bygga bostäder här, men det gick inte på grund av de föroreningar som finns i marken, berättar Markus Lantz.

Solel är det snabbaste sättet att få kassaflöde i energibranschen. Vindkraft vinner säkert i längden, men den startsträckan är längre. Inte minst tillståndsprocessen.Tomas Eklund och Markus Lantz visar stolt företaget Nesabs första solpark i Marklunda, Osby  som nu är i drift.
Solel är det snabbaste sättet att få kassaflöde i energibranschen. Vindkraft vinner säkert i längden, men den startsträckan är längre. Inte minst tillståndsprocessen.Tomas Eklund och Markus Lantz visar stolt företaget Nesabs första solpark i Marklunda, Osby som nu är i drift.Foto: Simon Rehnström

Även för Nesab har den förorenade marken inneburit en del utmaningar.

– Vi har fått gjuta fundament för alla solpanelerna istället för att påla ner balkar i marken, säger Tomas Eklund och förklarar att länsstyrelsen inte vill att man rör runt i de jordlager som kan vara förorenade av metaller på djupet och annat som bilskroten kan ha läckt ut i marken.

– Det kan påverka grundvattnet. Så nu har vi en metod där vi håller oss ovan jord med betongfundament som förankrar panelerna i marken. En metod som har gjort att projektet tagit dubbelt så lång tid att genomföra, säger Markus Lantz.

Nästan 3 500 solpaneler monterade på betongfundament kommer kunna leverera två gigawattimmar om året vilket motsvarar årsförbrukningen av el för cirka 100 normalstora villor.
Nästan 3 500 solpaneler monterade på betongfundament kommer kunna leverera två gigawattimmar om året vilket motsvarar årsförbrukningen av el för cirka 100 normalstora villor.Foto: Simon Rehnström

Marklunda är Nesabs första solcellspark, men fler är på gång.

– Ja, vi har tre fyra projekt till på gång. Ett i Falkenberg, ett annat i Karlskrona och så en gigantisk solcellspark på Söderåsen i närheten av Bjuv. Den kommer att bli Sveriges största solcellspark. Cirka 40 gånger större än den här med 60 megawatt per år, fortsätter Markus Lantz.

Även i Osby kommun blir det fler projekt.

– Ja, vi planerar att bygga en park till här i Osby och en i Lönsboda. Vi är inte riktigt klara än med alla tillstånd och förhandlingar. Så vi vill inte vara mer precisa än så, säger Tomas Eklund som har sina rötter i just Lönsboda.

Annons

– Numera bor jag i Helsingborg, men varje gång jag kommer hit känns det som att komma hem. Folk känner nog mest igen mig genom fotbollen. Jag var både spelare och senare tränare i Lönsboda GoIF. En gång lönsing alltid lönsing, säger Tomas Eklund och berättar att det redan finns planer på att bygga ut Marklunda med 800 till 900 solpaneler till.

– Det finns plats till lite till här i Marklunda. Dessutom ska vi ordna batterier så vi kan lagra el och köra ut på elnätet när det finns plats och möjlighet, säger Tomas Eklund

– En sak är säker, elbehovet kommer att öka. Både inom industrin och hos privatpersoner med allt fler elbilar. Det här är framtiden, säger Markus Lantz.

Solen lyste med sin frånvaro när Tomas Eklund visade Kb/NSk den nya solcellsparken i Marklunda på måndagsmorgonen. En riktigt regnig dag som den här producerar solparken nära noll. Men det räcker att vädret slår om till disigt för att produktionen ska komma i gång.
Solen lyste med sin frånvaro när Tomas Eklund visade Kb/NSk den nya solcellsparken i Marklunda på måndagsmorgonen. En riktigt regnig dag som den här producerar solparken nära noll. Men det räcker att vädret slår om till disigt för att produktionen ska komma i gång.Foto: Simon Rehnström
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons