Annons

Stökiga typer ska kunna portas – ”Bra att kunna använda som verktyg om man inte kan bete sig”

Barn och unga i kommunen lånar flest böcker i nordöstra Skåne. Kanske kan statistiken förbättras när ett tillträdesförbud införs nästa sommar. Bråkar man på biblioteket, så kan det hända att man inte får komma dit längre.
Östra Göinge • Publicerad 30 december 2021
Kulturhuset Vita skolan i Broby.
Kulturhuset Vita skolan i Broby.Foto: Carina Persian

Regeringen har lagt en lagrådsremiss om att införa tillträdesförbud för de som stör ordningen på bibliotek och badanläggningar.

Vad tycker du om att man kan ge tillträdesförbud?

Annons

– Det är ju bra, men vi har inte haft några jättestora bekymmer. Det är ett problem om man inte kan stänga av någon, så det är bra att kunna använda ett nytt verktyg om man inte kan bete sig. På biblioteket i Broby har vi paragraf 3-område, men vi har inte haft några större problem de senaste åren, säger Patric Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

Biblioteken i kommunen ligger högst i statistiken över utlånade böcker till barn och unga i nordöstra Skåne. Östra Göinge hamnar på plats nio i Skåne (av 33 kommuner), på 14 böcker per barn och år.

– Vi har i ett antal år satsat på skolbiblioteken i syfte att barn och unga ska läsa mer. Vi flyttade biblioteket till skolan i Hanaskog och nu har vi samma strategi i Glimåkra, säger Patric Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi satsar för att våra invånare behöver ha ökad tillgång till böcker och bildning, därför vill vi ha Kunskapscentrum med bibliotek i Glimåkra. Vi satsar vidare på biblioteken istället för att lägga ner dem. Vi har haft en satsning de senaste tio åren och det ska också märkas i skolresultaten som vi gör en mobilisering för.

Barn och unga i Sverige lånade i genomsnitt 11 böcker var på folkbiblioteken under 2020. Det är något lägre än 2019, då snittet låg på 12 böcker, enligt siffror från kommundatabasen Kolada.

”Vi satsar vidare på biblioteken istället för att lägga ner dem.”
Patric Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande

På kommunnivå finns det stora skillnader.

– Att det varierar så mycket mellan kommunerna beror på att nästan hälften av alla folkbibliotek också fungerar som skolbibliotek, säger Cecilia Ranemo, utredare på Kungliga biblioteket (KB), till Nyhetsbyrån Siren.

Statistiken gäller totalt antal utlån av tryckta böcker och seriella publikationer för barn och unga på folkbibliotek under året dividerat med antal barn i kommunen som är 0 till 17 år. Skolbibliotek ingår inte i statistiken, men i vissa kommuner är skolbiblioteken integrerade i folkbiblioteken, vilket påverkar utlåningssiffrorna.

De positiva siffrorna till trots, så kanske de hade varit ännu bättre om det inte ibland blir stök och bråk av vissa som besöker biblioteken. Den 22 december överlämnade regeringen en lagrådsremiss om just detta, och den gäller även badanläggningar.

Regeringen vill att alla ska kunna vara trygga när man befinner sig på en allmän plats. Ett utdrag ur lagrådsremissen:

Annons

”På vissa badanläggningar och bibliotek finns dock problem med bl.a. brottslighet, som påverkar såväl personalens arbetsmiljö som besökares möjligheter att ta del av verksamheten på ett tryggt och ostört sätt. Regeringen föreslår därför att det införs en möjlighet att besluta om tillträdesförbud till dessa platser. Ett sådant tillträdesförbud ska grundas på en bedömning av risken för brott och allvarliga trakasserier samt, för bibliotekens del, risken för vissa ordningsstörningar.”

Ändringarna föreslås införas från juli 2022.

Här saknas innehåll

Carina PersianSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons