Annons

Fiasko för omröstningskrav

Hässleholm • Publicerad 20 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vanligaste felet var att det antingen saknades namnteckning eller namnförtydligande, konstaterar Christer Welinder (S), ordförande i kommunens valnämnd.

Han och Christer Caesar (KD) satt på fredagsförmiddagen i stadshuset och kontrollerade namnlistorna. Flertalet av namnen på listorna föll bort.

Annons

Evert Storm som kämpat för paviljongen sedan förra sommaren är oerhört besviken.

– Kolossalt fegt agerat, summerar han hanteringen.

Hade ni inte koll på vad lagen säger?

– Jodå, men jag tycker inte de skulle hängt upp sig så mycket på vad som exakt står i lagen. Så många människor har ju skrivit på för att visa missnöje med beslutet, det borde räcka anser Evert Storm.

Hur namnlistorna ska se ut regleras i kommunallagen, femte kapitlet paragraf 23.

Enligt bestämmelserna ska varje namn på listan bestå av egenhändig namnteckning, namnförtydligande, datum för underskriften, personnummer och adress.

– Vi fick in vissa listor som var uppställda enligt lagens krav, på andra hade man inte följt kraven, konstaterar Christer Wellinder.

Sett till antalet insamlade namn räcker det för att politikerna måste ta ställning till att ordna omröstning. Enligt lagen krävs tio procent av de röstberättigade vilket för Hässleholms del betyder 4 100 namn. Till kommunen hade det lämnats in listor med sammanlagt 4 266 namn.

Kravet på omröstning faller alltså på att insamlarna inge gjort vad lagen kräver.

– Många är besvikna idag. Jag tycker politikerna agerat kollosalt fegt i ärendet. Inte en enda gång mar de visat sig vid våra arrangemang vid paviljongen, det är dåligt, säger Evert Storm.

Annons

Kravet på folkomröstning går nu vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige för avgörande.

Gruppen kring musikpaviljongen ska träffas i nästa vecka för att diskutera hur man går vidare.

Det var SD som väckte krav på folkomröstning om att paviljongen ska få vara kvar, efter fullmäktiges möte i februari.

Sedan dess har det samlats namn både i Hässleholm och i närliggande orter.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons