Annons

Christer Nylander: Is i magen är bra att ha

I synnerhet när det inte är någon ko på isen.
Christer Nylander
Ledare • Publicerad 2 januari 2024
Christer Nylander
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Dikeskörning.
Dikeskörning.Foto: Christer Nylander

”Julmaten dyrare än någonsin – men vändningen kan vara nära. Experten: Ha is i magen.”

Så lät en nyhetsrubrik från Sveriges radio strax före jul. Det handlade såklart om att priset på mat stigit under året och att inflationen nu är på väg ner mot mer rimliga nivåer. Det är därför man kan ha is i magen. Det blir snart bättre.

Annons

Några dagar senare kom en annan notis om att hushållen kommer att få ett tufft 2024. En ekonom kallade det för ett förlorat år. Man kan fundera på vad ett förlorat år är. Jag antar att experten menade att det kommer att vara små marginaler för barnfamiljer, särskilt de som har stora bolån med rörlig ränta. Men förlorat kommer väl året ändå inte att vara? Blir det plötsligt 2025 i stället?

Om man anstränger sig upptäcker man rätt ofta saker i vårt vardagliga språk som är märkliga.

För de flesta av oss innebär det där om is i magen att man ska avvakta lite eftersom det kommer bli bättre senare. Väldigt få tänker att budskapet är att man bokstavligen ska ha is i magen i stället för mat. Tanken är inte att man ska döva hungern med att äta snö i stället för julmat.

”Svenskar vet av någon anledning vad som menas med ”pang på rödbetan”.”

Metaforer och idiomatiska uttryck får oss att se saker på ett annat och ibland tydligare sätt. I några fall har de blivit så naturliga att vi glömmer bort vad vi egentligen säger.

Att man ska ha is i magen ska inte läsas bokstavligt. Alla som behärskar svenska språket, förstår vad det betyder. (Den som har kunskap om människornas kropp förstår också att man inte kan ha is i magen särskilt länge eftersom den smälter). Ett annat uttryck lyder att det inte är någon ko på isen. Vilket ju är skönt för den som tänkt ha is i magen.

Det händer rätt ofta att folk blandar ihop två uttryck. Man kanske säger att han fick vatten på sitt kuvert (i stället för på sin kvarn) eller vända kappan under galgen (i stället för efter vinden). Ibland översätter man rakt av till annat språk, vilket kan bli helt obegripligt. Få engelsmän förstår dig om du säger ”boom on the beetroot”, men svenskar vet av någon anledning vad som menas med ”pang på rödbetan”.

Nåväl. När en ekonom säger att vi ska ha is i magen eller att det är ett förlorat år vi har framför oss så påverkar det oss i verkligheten. Det kommer att göra att fler än annars håller i pengarna. Det får till följd att inflationen går ner och att arbetslösheten går upp om man får tro läroböckerna. Nästa år blir tufft men sen blir det förhoppningsvis bättre.

Några dagar före jul gick jag för övrigt förbi en lastbil som kört i diket. Med stora vita bokstäver på lastbilens blå släp stod det ”Framtiden byggs varje dag. Vi levererar”. Lastbilen stod alltså i diket, men under tiden jag gick förbi kom en bärgningsbil. Man kan kanske se detta som ett tecken på att det finns hopp om framtiden. Inga år är förlorade. Ha is i magen och du ska se att vändningen är nära.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande för tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot för Liberalerna.

Annons
Annons
Annons
Annons