Annons

Klippte av patientens tå med kökssax – anmäls av kommunen

Fel metod och fel redskap. Så beskriver kommunen händelsen då en hemsjuksköterska klippte av en diabetessjuk mans tå med hans gamla kökssax.
Nu anmäler kommunen händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
Skåne • Publicerad 9 februari 2022
Sköterskan har själv sagt att det var fel att klippa av tån med kökssaxen.
Sköterskan har själv sagt att det var fel att klippa av tån med kökssaxen.

– Sjuksköterskan handlade utan eftertänksamhet både rörande behandlingsmetod och val av redskap för behandling, konstaterar kommunen i anmälan.

Det var i juli i fjor som hemtjänsten kontaktade sjuksköterskan för behandling av mannens fot. Den multisjuke mannen hade då svåra vätskande sår på och intill en tå som höll på att ramla av.

”Sjuksköterskan har insett att valet av redskap för att utföra behandlingen var ett felaktigt val.”
Ur anmälan till IVO från Tomelilla kommun
Annons

Sköterskan ville komma åt såret och klippte av tån med det redskap som fanns till buds – mannens egen kökssax. Dessförinnan hade sköterskan kontrollerat att mannen saknade känsel i tå och fot.

Mannen drabbades senare av blodförgiftning och hans anhöriga, som först anmälde händelsen till IVO, anser att sköterskan orsakade den.

Här saknas innehåll

”Man tänker ju att en legitimerad sjuksköterska ska kunna veta att det inte är lämpligt eller sanitärt att klippa av en kroppsdel med en gammal sax som inte är ämnad för ändamålet”, skrev anmälaren.

Enligt Tomelilla kommuns utredning, som nu lämnats in till IVO, hade patienten svåra skador på foten redan en tid före händelsen.

– Läkarkontakt för behandlingsstrategi borde tagits tidigare, skriver kommunen i anmälan.

Dessutom anser kommunen att sköterskan borde ha konsulterat läkare innan tån klipptes av. Sjuksköterskan har hörts i utredningen och har själv insett att valet av redskap för att utföra behandlingen var felaktigt.

Efter att ha studerat mannens journal från sjukhuset anser kommunen däremot att det är oklart om tåklippningen också var orsak till mannens blodförgiftning senare:

– Det går inte att fastslå att händelsen med den avklippta tån varit orsak för den sjukdomsbild som patienten utvecklade fyra veckor senare.

Fakta

Detta är Lex Maria-anmälan

Vid allvarliga vårdskador eller när det har funnits en risk för en allvarlig vårdskada ska utredningen vara mer omfattande. Då måste också vårdgivaren anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En sådan anmälan kallas för en lex Maria-anmälan. Den utredning som har gjorts ska skickas till IVO tillsammans med anmälan.

IVO granskar om vårdgivaren har utrett händelsen tillräckligt mycket och har gjort det som behövs för att säkerheten för patienterna ska vara hög.

Annika AnjouSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons