Annons

Alexanders liv före skotten – rekryterades tidigt av kriminella

Alexander var bara elva år när samhället för första gången uppmärksammades på varningssignalerna.
Men trots upprepade orosanmälningar dröjde det fyra år innan socialtjänsten inledde en utredning.
Då var det redan för sent.
Nu är han misstänkt för flera fall av mordförsök efter sommarens skottdrama vid Gamlegårdens centrum.
Kristianstad • Publicerad 16 mars 2022
Hösten 2020 gjorde polisen nio orosanmälningar på två veckor. 16-årige "Alexander" bar skyddsväst och misstänktes sälja knark åt äldre kriminella. Mindre än ett år senare häktades han misstänkt för flera mordförsök.
Hösten 2020 gjorde polisen nio orosanmälningar på två veckor. 16-årige "Alexander" bar skyddsväst och misstänktes sälja knark åt äldre kriminella. Mindre än ett år senare häktades han misstänkt för flera mordförsök.Foto: Polisen

”Socialsekreterarna har en stor oro att [Alexander] kommer att råka illa ut, bli skadad eller till och med dödad om han inte skyddas från de miljöer han vistas i.”

Hösten 2020 gör polisen nio orosanmälningar inom loppet av två veckor. Det är efter det som socialsekreterarna uttrycker sin oro för att Alexanders liv kan sväva i fara om han inte får den hjälp han behöver.

Annons

Den då 16-årige Alexander, som egentligen heter något annat, bär skottsäker väst och rör sig i kretsar med tungt kriminella personer som har koppling till några av de senaste årens skottlossningar i Kristianstad.

Hans föräldrar är väletablerade i samhället och kämpar för att skydda sin son – men av någon anledning räcker det inte till. Trots att polisen kör hem honom till föräldrarna dröjer det bara timmar innan han är tillbaka på gatan igen.

Delar av polisens beslag efter att ha gripit ”Alexander” under hösten 2020.
Delar av polisens beslag efter att ha gripit ”Alexander” under hösten 2020.Foto: Polisen

Under de två oktoberveckorna som orosanmälningarna strömmar in till socialtjänsten grips Alexander flera gånger. Vid två tillfällen tas han på bar gärning när han säljer Tramadol. En annan gång har polisen span vid en knarkgömma på Charlottesborg och griper Alexander när han gräver fram en påse med portionsförpackad cannabis och hundratals narkotikaklassade tabletter ur ett buskage.

Han är 16 år men för poliserna som arbetar mot narkotika i området är han redan välkänd. En av poliserna som träffat på honom i tjänsten under några års tid misstänker att Alexander rekryterades till det kriminella gänget på Charlottesborg som ”mycket ung”.

***

I slutet av grundskolan hade Alexander en anpassad skolgång med förkortad skoldag och resursperson. ”Utifrån sin ADHD-diagnos har [Alexander] svårt att koncentrera och fokusera sig, men har däremot lätt för att lära sig”, står det i ett yttrande från socialtjänsten.

Men problemen hade börjat tidigare än så.

Redan 2015, när Alexander var elva år, gjordes orosanmälningar från skolan och kommunen. Året efter kom den första från polisen. Ingen av dessa ledde till någon utredning.

Det var först i maj 2019 som socialtjänsten påbörjade en utredning. Då umgicks Alexander med kriminella och föräldrarna sökte stöd. I september samma år fick han en ungdomscoach som genom framför allt motiverande samtal skulle vägleda honom bort från sitt kriminella umgänge och tankesätt.

***

Annons

Tillbaka till de turbulenta veckorna i oktober 2020. Det har bara gått några månader sedan den halvårslånga insatsen med ungdomscoachen tagit slut och Alexander har redan hunnit bli misstänkt för flera nya brott i gängmiljö. Arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstads kommun beslutar att omedelbart omhänderta Alexander enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).

”Socialsekreterarna har en stor oro att [Alexander] kommer att råka illa ut, bli skadad eller till och med dödad om han inte skyddas från de miljöer han vistas i.”
Ur Kristianstads kommuns vårdplan efter att ”Alexander” omhändertagits enligt LVU

Han placeras på ett ungdomshem i regi av Statens institutionsstyrelse (SiS). Alexander bedöms vara i behov av vård på grund av “socialt nedbrytande beteende” och det går inte att få bukt med hans problem på frivillig väg, fastslår förvaltningsrätten i Malmö.

Själv motsätter sig Alexander placeringen, han tycker att oron som uttrycks om honom är överdriven.

Föräldrarna däremot ser det som det bästa alternativet. Bakom sig har de flera psykiskt påfrestande veckor med stor oro där de sett hur sonens situation har eskalerat bortom deras kontroll. De lyckas inte nå fram till honom och uppger att Alexander inte är införstådd i konsekvenserna av sina handlingar och miljöerna han vistas i.

***

Efter fem månader på SiS-hem flyttar Alexander hem till sin familj i Kristianstad igen. Behandlingen på SiS-hemmet anses ha avslutats med ett lyckat resultat, men för Alexander fortsätter vården i hemmet enligt LVU.

Enligt ett yttrande från Socialtjänsten uppger Alexander själv att han efter behandlingen har mått mycket bättre, börjat sköta skolan och fått en bättre och mer öppen relation till familjen. Det framkommer att behandlingen ”lärt honom hur han kan tänka när det blir för mycket, hur han kan tacka nej och undvika situationer som inte är bra för honom”.

"Alexander” och en jämnårig pojke är två av de misstänkta för sommarens skjutning vid Gamlegårdens centrum. Enligt polisen har båda blivit rekryterade till det kriminella gänget på Charlottesborg i tidig ålder.
"Alexander” och en jämnårig pojke är två av de misstänkta för sommarens skjutning vid Gamlegårdens centrum. Enligt polisen har båda blivit rekryterade till det kriminella gänget på Charlottesborg i tidig ålder.Foto: Simon Rehnström

***

Alexander har bara varit hemma i Kristianstad i tre månader när hans liv tar en vändning till det sämre. Den 3 augusti 2021 rullar en moped upp vid Gamlegårdens centrum. Flera skott avlossas. Tre personer träffas men överlever. En av personerna som grips och häktas för dådet är Alexander, som då hunnit fylla 17 år.

Han misstänks ha suttit på mopeden tillsammans med annan 17-åring, och en 21-årig man som sedan flera år tillbaka ingår i det polisen kallar för Challannätverket.

Annons

Den andra 17-åringen har en historia som till viss del liknar Alexanders: Orosanmälningar, svårigheter i skolan och tidiga kontakter med myndigheterna. När han bara var tolv år misstänkte polisen att han hjälpte gänget på Charlottesborg att leverera narkotika.

Bara fyra månader innan skottlossningen på Gamlegården hade även han placerats på ett SiS-hem, bland annat med motivering att 17-åringen ”behöver skyddas från de personer som dragit in honom i kriminalitet och möjlighet att skapa ett annat sammanhang där han hittar värden som inte bygger på kriminalitet och utanförskap.”

***

De unga killarna har nu suttit häktade i ungefär ett halvår. I häktet har Alexander hunnit fylla 18 år. Killarna är två av åtminstone fyra misstänkta som kommer att bli åtalade för inblandning i skjutningen. I dagsläget är rättegången planerad att börja den 28 mars.

Fotnot: Alexander heter egentligen något annat. Tidningen har varit i kontakt med hans familj, som valt att inte medverka i artikeln.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons