Annons

Fredrik Haage: Är Jamal El-Haj en valmagnet för S?

Sällan har ett så ansträngt melodrama utspelats i en riksdagsdebatt som på onsdagen. Alla hade att försöka avgöra om Magdalena Andersson drabbats av ont i halsen, akut moralisk chock eller skådespelarämnets rampfeber när hon med gråten i halsen klandrade Ulf Kristersson för att misstänkliggöra Jamal El-Haj. Men hon råkade säga ”Jamal Hamas”.
Fredrik HaageSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 november 2023
Fredrik Haage
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Socialdemokraten Jamal El-Haj är alltså den Hamas-omspunne riksdagsman från Malmö som antas ha en ”time out”, men utan att egentligen ha en. Därför kunde utrikesminister Tobias Billström (M) häromdagen skicka iväg en liten retorisk Hamas-pil mot honom där han satt på sin plats i kammaren. En politiskt förödande situation.

Men Socialdemokraterna har helt klart bestämt sig för att Jamal El-Haj skall räddas kvar i riksdagen, trots alla indicier som oavbrutet staplas upp till hans nackdel i frågan huruvida han stöder terrororganisationen Hamas. Partiledaren satsar mycket av sin personliga prestige. När hon förklarar att El-Haj i princip har vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas är det på ytan ett absurt påstående, men syftet är ett ge en politisk signal till omgivningen: partiet är berett att trampa igenom vilket oväder som helst för att behålla honom.

Annons

Samma syfte tjänade Magdalena Anderssons emotioner i riksdagens talarstol i partiledarnas EU-debatt på onsdagen. Liksom det faktum att hon gett sin tysta, men officiella, uppskattning av El-Hajs huvudlösa tilltag att polisanmäla den moderate riksdagsmannen Fredrik Kärrholm för förtal i ärendet.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen.Foto: Christine Olsson/TT

Men det blir sannerligen inte lätt för spinndoktorerna på partihögkvarteret. Samma dag som hon spelade ut sitt innersta register från plenums talarstol publicerade till exempel Dagens Nyheter en intervju med Palestinas ambassadör i Sverige, Rula Almhaissen. Hon är tydlig med att den nu ökända konferensen i Malmö som El-Haj deltog i var just en Hamas-konferens.

Som om bildbevisen därifrån inte skulle räcka. Men det har de alltså inte gjort för att El-Haj skall uteslutas. Verkligheten är sekundär när de politiska insatserna är höga.

”Den ökända konferensen i Malmö som El-Haj deltog i var just en Hamas-konferens.”

Det oroväckande i allt det här är inte El-Hajs kontakter och sympatier. Det riktigt illavarslande ligger i den ihärdighet med vilken Socialdemokraterna skrider till hans försvar. En person som han hade varit utkastad för länge sedan i ett annat parti. Det väcker frågan om hur mycket han egentligen betyder för partiet och varför. Den misstanke som ligger närmast till hands är förstås att han är central för ett segment av väljare med precis samma syn på Hamas och därmed tillhörande åsiktspaket som han själv.

Givet det antagandet kan man uttrycka det så här: Ju mer spektakulärt och verklighetsfrämmande det socialdemokratiska försvaret för El-Haj är, desto mer utbrett är förmodligen terrorstödet och Israelhatet bland vissa socialdemokratiska väljargrupper. Lämnar han, lämnar de också.

Och på andra sidan står det islamistorienterade partiet Nyans med öppna armar. Politik är ingen ögonfröjd.

Fredrik Haage är politisk chefredaktör på moderata Smålandsposten.

Annons
Annons
Annons
Annons